Bez kávy si mnoho lidí neumí život vůbec přestavit. S espressem nebo oblíbeným cappuccinem máme spojené příjemné pocity. Dobrá káva je s námi ráno, kdy nám má dodat energii na celý den, v práci, kde se skvělý kávovar s výbornou kávou stává častým benefitem pro zaměstnance, i odpoledne, kdy si konečně sedneme a vychutnáme si svou odměnu v podobě šálku s drahocenným nápojem. Káva je také velmi diskutovaným tématem, především se hodně mluví o tom, zda je zdravá či nikoliv. Odborníci se shodují, že káva v rozumné míře škodlivá není, ale musí to být kvalitní káva, která je správně připravena.
Kávoví nadšenci uznávají pouze espresso nebo ristretto. Je pravdou, že rozpustná káva nebo “turek” vám nezajistí skutečný požitek z kávy. Jedná se o pouhé náhražky pravého “pressa”, které nemají jeho skvělou chuť a nejsou zdravé pro naše tělo.
Základem přípravy espressa je správné namletí kávy. Pokud namelete kávu příliš nahrubo, pak voda proteče kávou příliš rychle a káva bude velmi slabá. Naopak příliš jemně namletá káva se projeví tak, že káva bude příliš hořká a příliš silná. Kvalitní espresovače s mlýnkem vám umožní nastavit si hrubost mletí tak, aby vám chuť kávy zcela vyhovovala.
Pokud dodržíte všechny tyto kroky, pak posledním krokem přípravy domácího espressa je hlídání času a správného objemu šálku espressa. Čas extrakce je již zmiňovaných dvacet pět vteřin a správný objem espressa je třicet mililitrů.
Charakteristické pro přípravu klasického pravého espressa je 7 g kvalitně a čerstvě namleté kávy, síla stlačení při pěchování kávy 20kg, voda o teplotě 90 °C, tlak vody 9 barů a doba extrakce trvající 25 vteřin.
Velmi často je špatně označováno jako “piccolo”. Tento výraz však neexistuje. Správně je ristretto a jedná se o nejsilnější espresso. Příprava je stejná jako u espressa, ale ristretto by mělo mít pouhých dvacet mililitrů. Další informace o kávě ristretto Neboli “espresso doppio”, které je známé i pod anglickým označením “double shot”. Jedná se o dvojitou dávku klasického espressa, tedy namleté kávy (14 až 18 gramů) i vody (60 až 90 ml). Jedná se o klasické espresso s větším množstvím vody, je tedy méně silné. Více informací o kávě caffé lungo. Jedná se o variantu, která je noční můrou znalců kávy. Nicméně espresso s mlékem je oblíbená varianta. Každý si zvolí, zda si do svého espressa přidá studené či teplé mléko nebo smetanu. Správná příprava cappuccina vytvoří sametový pocit v ústech. Jedná se o spojení klasického “pressa” a dvou centimetrů lahodné mléčné pěny. Více informací o kávě cappuccino. Jedná se o velice oblíbený nápoj. Měl by obsahovat dvě stě mililitrů teplého mléka dole ve sklenici, následuje 30 mililitrů pravého espressa a úplně nahoře by mělo být asi dvacet mililitrů mléčné pěny. Celkem by Latte Macchiato mělo mít asi dvě stě padesát mililitrů.
RistrettoDvojité espresso
Caffé lungo
Espresso s mlékem
Cappuccino
Latte Macchiato
Řada 2200
Plně automatický kávovar
EP2220/10
GranAroma
Plně automatický kávovar
SM6585/00
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit a Philips global content page
Continue