• Doprava zdarma: 2-3 pracovní dny

  • Záruka 2+1 rok na vše z osobní péče a Avent

  • Vrácení zboží do 30 dní

0

Nákupní košík

Ve vašem nákupním košíku nejsou aktuálně žádné položky.

    Jak připravit domácí espresso a další typy káv

    Bez kávy si mnoho lidí neumí život vůbec přestavit. S espressem nebo oblíbeným cappuccinem máme spojené příjemné pocity. Dobrá káva je s námi ráno, kdy nám má dodat energii na celý den, v práci, kde se skvělý kávovar s výbornou kávou stává častým benefitem pro zaměstnance, i odpoledne, kdy si konečně sedneme a vychutnáme si svou odměnu v podobě šálku s drahocenným nápojem.

     

    Káva je také velmi diskutovaným tématem, především se hodně mluví o tom, zda je zdravá či nikoliv.

    Odborníci se shodují, že káva v rozumné míře škodlivá není, ale musí to být kvalitní káva, která je správně připravena.

    Několik faktů o kávě

       

    • Není pravdou, že káva dodává energii. Káva ale brání centrální nervové soustavě, aby se zklidnila, proto lidé po kávě cítí lepší koncentraci a nejsou unavení.
     
    • Šálek dobře udělaného espressa z kvalitní kávy je zdravý, protože má neuroproduktivní účinky. Ty pomáhají udržovat naše tělo “mladé” a jsou prevencí proti Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě.
     
    • Důležité je i správné načasování pití kávy. Káva by se měla pít tak, aby nenarušovala spánek. Denní režim má každý jiný, ale pokud vstáváte kolem sedmé a chodíte spát kolem jedenácté, pak si poslední kávu dejte kolem šesté hodiny večer.
     
    • Nejdůležitější je kvalita kávových zrn a čerstvost jejich namletí. Velmi často je káva namletá dopředu a dlouho leží v obchodech, taková káva často bývá velmi nekvalitní nebo dokonce zkažená. Řešením je kupovat si kvalitní kávová zrna a pořídit si mlýnek na kávu nebo kvalitní kávovar, který si kávová zrna sám namele.

    Espresso

    Příprava espressa - dopřejte si pravé domácí espresso

     

    Kávoví nadšenci uznávají pouze espresso nebo ristretto. Je pravdou, že rozpustná káva nebo “turek” vám nezajistí skutečný požitek z kávy. Jedná se o pouhé náhražky pravého “pressa”, které nemají jeho skvělou chuť a nejsou zdravé pro naše tělo.

    Pravé espresso je jen jedno a jeho příprava se řídí několika pravidly


    Základem  přípravy espressa je správné namletí kávy. Pokud namelete kávu příliš nahrubo, pak voda proteče kávou příliš rychle a káva bude velmi slabá. Naopak příliš jemně namletá káva se projeví tak, že káva bude příliš hořká a příliš silná. Kvalitní espresovače s mlýnkem vám umožní nastavit si hrubost mletí tak, aby vám chuť kávy zcela vyhovovala.

    Espresso charakteristika - jak udělat espresso


    Charakteristické pro přípravu klasického pravého espressa je 7 g kvalitně a čerstvě namleté kávy, síla stlačení při pěchování kávy 20kg, voda o teplotě 90 °C, tlak vody 9 barů a doba extrakce trvající 25 vteřin.

     

    Pokud dodržíte všechny tyto kroky, pak posledním krokem přípravy domácího espressa je hlídání času a správného objemu šálku espressa. Čas extrakce je již zmiňovaných dvacet pět vteřin a správný objem espressa je třicet mililitrů.

    Espresso

    Typy kávových specialit


    Ristretto

    Velmi často je špatně označováno jako “piccolo”. Tento výraz však neexistuje. Správně je ristretto a jedná se o nejsilnější espresso. Příprava je stejná jako u espressa, ale ristretto by mělo mít pouhých dvacet mililitrů.

     

    Další informace o kávě ristretto

     

    Dvojité espresso

    Neboli “espresso doppio”, které je známé i pod anglickým označením “double shot”. Jedná se o dvojitou dávku klasického espressa, tedy namleté kávy (14 až 18 gramů) i vody (60 až 90 ml).

     

    Caffé lungo

    Jedná se o klasické espresso s větším množstvím vody, je tedy méně silné.

     

    Více informací o kávě caffé lungo.

     

    Espresso s mlékem

    Jedná se o variantu, která je noční můrou znalců kávy. Nicméně espresso s mlékem je oblíbená varianta. Každý si zvolí, zda si do svého espressa přidá studené či teplé mléko nebo smetanu.

     

    Cappuccino

    Správná příprava cappuccina vytvoří sametový pocit v ústech. Jedná se o spojení klasického “pressa” a dvou centimetrů lahodné mléčné pěny.

     

    Více informací o kávě cappuccino.

     

    Latte Macchiato

    Jedná se o velice oblíbený nápoj. Měl by obsahovat dvě stě mililitrů teplého mléka dole ve sklenici, následuje 30 mililitrů pravého espressa  a úplně nahoře by mělo být asi dvacet mililitrů mléčné pěny. Celkem by Latte Macchiato mělo mít asi dvě stě padesát mililitrů.

     

    Více informací o kávě Latte Macchiato

      Doporučené kávovary Philips a Saeco

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.