Pražená káva, tedy pražením zpracovaná kávová zrna, se promění na zrnkovou kávu, kterou si už můžeme odnést domů. Lahodnou čerstvou kávu pak připravíte pouze z takové kávy, kterou si doma namelete těsně před samotnou přípravou oblíbeného nápoje.
Instantní káva či “kafe” z kapslí vám nikdy nepřinesou takový chuťový zážitek a blahodárný vliv na vaši mysl i tělo jako čerstvá mletá káva, která bude vonět celým vaším domovem. Všechny druhy instantní kávy a kávových kapslí totiž musí projít mnoha chemicko-fyzikálními procesy a následně je do nich často přidáváno mnoho dalších látek. Tím přichází tyto náhražky o chuť i aroma skutečné kávy.
Pokud si chcete doma připravit šálek čerstvé kávy, pak základem je vybrat kvalitní zrnkovou kávu, kterou poznáte jednoduše, není to žádná věda. Zrnka pražené kávy by neměla být příliš světlá (nedopražená), ale ani příliš tmavá a mastná (přepražená). Mezi zrnky by se neměly nacházet žádné úlomky. Kvalitní kávová zrna by měla být podobně velká, celistvá a stejné barvy a určitě by také neměla být olejnatá. Když si ke kávě přivoníte, měla by mít silné aroma a měla by vám vonět. Pokud vám vůně určitého druhu kávy nebude příjemná, pravděpodobně vám ani nebude chutnat.
Arabika je ta nejkvalitnější káva s jemnou, ale výraznou chutí. Robusta je méně kvalitní, má hořkou chuť, ale přitom není chuťově tak výrazná a příjemná jako Arabika. Káva typu Robusta je však rozšířenější, protože její výroba je podstatně levnější. Navíc se z ní dá vyrobit i instantní káva bez toho, aby přišla o svou chuť. Najdeme ji tedy téměř všude, dokonce i u velmi luxusních směsí zrnkové kávy je často povolen 10% podíl Robusty.
Základním rozdělením je káva z kávovníku Arabika a káva z kávovníku Robusta.
Vyzkoušejte různé druhy kávy a brzy vypátráte tu pravou, která vám nejvíce zachutná. Určitě se vyplatí jít do speciálního obchodu se zrnkovou kávou či dokonce do malé pražírny a popsat obsluze, jaká káva vám nejvíce chutná. Pro inspiraci můžeme zmínit třeba kávu z Kostariky, která je jemná a má ořechovou příchuť. Keňská káva má chuť naopak ostřejší, její aroma je ale velmi jemné. Nakonec vás překvapí nakyslým závěrem. Pro tuto zajímavou kombinaci různých chutí je považována za jednu z nejlepších na světě.
Pokud jste se rozhodli pít kávu bez kofeinu, můžete si také dopřát šálek připravený ze zrnkové kávy. Bohužel je pravdou, že bezkofeinová varianta postrádá chuť i aroma kávových zrn, které kofein obsahují. Z ještě zelených zrnek kávy se totiž musí kofein odstranit pomocí rozpouštědel. Ze zrn se tak odstraní až 97 % kofeinu. Bezkofeinová verze zrnkové kávy pak ale postrádá nejen chuť a aroma, ale také není příliš zdravá, protože obsahuje velké množství chemických látek.
Jakmile dorazíte s voňavým balíčkem domů, zrna budou potřebovat do mlýnku. K přípravě vynikající domácí kávy totiž vždy používejte čerstvě upraženou kávu, kterou umelete těsně před přípravou. Můžete zvolit klasický mlýnek na kávu, ve kterém kávu umelete ručně, nebo elektrický mlýnek. Nejvíce vám však ušetří práci plnoautomatický kávovar s mlýnkem, který si kávová zrna umele automaticky a ihned z nich připraví kávovou specialitu podle vašeho výběru.
Pokud se rozhodnete využít služeb kávovaru, pak pro přípravu čerstvě namleté kávy se hodí plnoautomatický či pákový typ kávovaru. Příprava čerstvé kávy s pákovým kávovarem je pak jistě krásným rituálem, který je ale velmi náročný na čas. V moderní době je však čas právě tím, čeho se lidem příliš nedostává. Pokud si tedy chcete připravit čerstvou černou kávu či mléčné kávové speciality stiskem jednoho tlačítka, bude pro vás ideální zvolit plnoautomatický kávovar, který vše udělá za vás.
Způsobů přípravy čerstvě umleté kávy je mnoho. Můžete si z ní udělat turka, překapávanou kávu nebo využít mocca konvičku.
Ať už si chcete svůj šálek vychutnat sami nebo chcete potěšit návštěvu, hodí se i pár tipů, jak správně kávu servírovat. Šálky či sklenice volte podle typu kávové speciality. Pokud podáváte například espresso, hodí se šálek o objemu 60 až 90 mililitrů s podšálkem ve stejném designu a s přiměřenou velikostí lžičky. Latte macchiato zase vynikne ve vyšší sklenici z tlustého skla. Ke kávě vždy podávejte také 1 dl neperlivé vody, která má pokojovou teplotu. Vy i vaše návštěva si pak užijte čerstvost a lahodnou chuť právě připravené kávy a nikdy ji znovu neohřívejte.
Řada 2200
Plně automatický kávovar
EP2220/10
GranAroma
Plně automatický kávovar
SM6585/00
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit a Philips global content page
Continue