Částečně je mu přisuzováno dokonce i to, že může být prevencí proti Alzheimerově chorobě. I když jsou tyto informace pro milovníky kávy jistě potěšující, je potřeba také upozornit, že všechny tyto pozitivní vlivy platí pouze, pokud to s kávou nepřeháníte. Kávu byste měli pít s mírou a nepřekračovat denní doporučenou dávku kofeinu. Mnozí totiž obviňují kofein z toho, že zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci však toto nařčení nepodporují.
Dokázalo se, že pokud kávu pijeme v přiměřeném množství a jsme zdraví, riziko problémů se srdcem nebo s vysokým krevním tlakem pití kávy nijak negativně neovlivňuje. Kolik šálků kávy si tedy můžeme dopřát a jaká je doporučená denní dávka kofeinu? Odborníci doporučují vypít maximálně pět šálků kávy denně a denní dávka kofeinu by neměla překročit 400 mg.
Člověk by si řekl, že množství kofeinu, který denně dodáme tělu konzumací kávy, nejvíce ovlivňuje počet šálků, které vypijeme. Do jisté míry je to pravda, ale nejvíce ovlivňuje celkové množství kofeinu způsob přípravy a druh kávy. Velmi důležité je i namletí. Obecně se dá říci, že čím jemněji jsou kávová zrna umletá, tím více kofeinu najdeme v hrníčku oblíbeného nápoje.
Velmi podstatná je i doba louhování, proto nejvíce kofeinu je v kávě připravované v džezvě a ve filtrované kávě. Když také porovnáme větší espresso lungo a maličké chuťově výrazné ristretto, překvapivě je více kofeinu v espresso lungo, protože při jeho přípravě byla káva extrahována pomaleji.
Pokud se zaměříme na druh kávy, pak Robusta, která se nachází v levnějších kávových směsích a také v rozpustných kávách, obsahuje kofeinu více než kvalitní káva typu Arabika. Pro lepší představu, šálek filtrované Robusty má obsah kofeinu v rozmezí od 140 do 200 mg a šálek filtrované kávy typu Arabika pouze 80 až 130 mg. Obsah kofeinu v rozpustné kávě je pak asi 90 mg, v ristrettu naleznete přibližně 75 mg a po vypití espresso lungo dodáte do těla asi 150 mg kofeinu.
Chcete, aby vaše káva byla tou nejzdravější variantou? Bude stačit, když se budete řídit tím, co platí i u jídla. Nejzdravější jsou vždy čerstvé potraviny. Naopak polotovary plné konzervantů, barviv a dalších zbytečně přidaných látek se řadí mezi jídla, které vám váš lékař nedoporučí. S kávou je to stejné. Nekupujte si kávu instantní, předem namletou nebo v kapslích, ale dopřejte si kávová zrna, která si doma sami umelete. Šálek lahodné kávy pak připravujte pomocí kvalitního kávovaru, plnoautomatického, který má i zabudovaný mlýnek, nebo pákového.
Bez kofeinu by nevzniklo mnoho dobrého, ani tento článek. Autor tohoto článku vypil během psaní přesně 4 šálky kávy.
EP5447/90
EP2220/10
SM6585/00
SM8889
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.