Celosvětově oblíbené kávové zrno. Coffea Arabica se pěstuje po celé Střední a Jižní Americe, na východním pobřeží Afriky a v některých oblastech Asie a vyžaduje speciální půdní podmínky, vysoké nadmořské výšky (600–2 000 metrů nad mořem) a správnou rovnováhu mezi teplotou a vlhkostí.
Označení pro osobu, která byla speciálně vyškolena v přípravě a servírování různých typů kávy. Pochází z italského výrazu pro „barmana“.
Certifikace zaručuje, že byla káva vypěstována ve stínu pod přirozeným příkrovem tropického deštného pralesa. Chrání tak deštné pralesy před vykácením kvůli pěstování kávy na slunci, což by, na rozdíl od pralesa, vytvářelo podmínky jen pro velmi málo druhů ptáků.
Vůně, aroma, buket a chuťový dozvuk čerstvě připravené kávy.
Zralý plod kávovníku. Jeho semena vybraná z plodu jsou vlastně zelená kávová zrna.
Káva, ze které bylo odstraněno 97 % nebo více přirozeně obsaženého kofeinu, je klasifikována jako bezkofeinová. Tento mírný stimulant se z kávového zrna extrahuje, dokud je zelené (nepražené). A i když existuje několik různých metod, všechny využívají vodu.
Překapávaná káva, označovaná také jako filtrovaná káva, je způsob přípravy, kdy se mletá káva ve filtru zalévá horkou vodou. Voda poté působením gravitace překapává filtrem do konvice nebo šálku.
Metoda používaná k sušení kávových plodů buď vystavením slunci, nebo v mechanické sušičce. Tvrdý, svraštělý lusk se poté ručně nebo strojově stáhne ze zrna.
Naznačuje, kolik kávy voda vytáhne během přípravy. Optimální extrakce závisí na celé řadě faktorů, jako je doba přípravy, teplota a hrubost mletí. Nedostatečně extrahovaná káva může chutnat kysele, příliš extrahovaná zase hořce.
Káva s certifikací Fair Trade je součástí společenského hnutí, které si klade za cíl zvýšit příjmy a životní standardy drobných farmářů na celém světě, zejména v rozvojových zemích. Propaguje také udržitelnost a pomáhá chránit životní prostředí.
Mocha je vysoce kvalitní zrno z rostliny Coffea Arabica, která pochází z Jemenu. Pojmenováno je podle přístavního města Mocha, které patřilo v období od 15. do 19. století mezi prosperující vývozce kávy. Je třeba jej nezaměňovat s kávou čokoládové chuti, která se také označuje mocha.
Certifikace organického produktu zaručuje, že káva nebyla vystavena herbicidům, pesticidům, insekticidům ani komerčně vyráběným hnojivům.
Tryska na páru používaná k napěňování mléka.
Za normálních okolností obsahuje plod kávovníku dvě zrna. Někdy se v plodu vytvoří zrno pouze jedno. Tato zrna se označují jako perlová káva. Protože jsou známá svou skvělou silnou chutí, často se od zbytku úrody oddělují a prodávají se za vyšší cenu.
Součást espresovače s filtračním košíkem, který během přípravy drží mletou kávu.
Odstranění dužiny a vnější slupky plodu kávovníku za účelem oddělení kávového zrna během mokrého procesu ihned po sklizni kávovníkových plodů.
Mezinárodní nezisková organizace, která usiluje o zachování biodiverzity a zajištění udržitelné obživy. Káva nesoucí tuto pečeť pochází z farem či pralesů s certifikací Rainforest Alliance nebo obsahuje ingredience z těchto zdrojů. Tato káva je rovněž známá jako káva pěstovaná ve stínu, na rozdíl od kávy pěstované na slunci, jejíž produkce zahrnuje kácení pralesů, a je tedy v rozporu s ochranou volně žijících druhů.
Druh kávy získávaný z rostliny Coffea Canephora. Nejvíce se pěstuje v tropických oblastech Afriky a Jihovýchodní Asie a nejlépe se mu daří v nadmořských výškách kolem 650 metrů a při teplotách mezi 24 ºC až 29 ºC.
Malý nástroj podobný paličce používaný k pěchování (stlačování) mleté kávy v páce espresovače. Zajišťuje, že horká voda pronikne kávou rovnoměrně a extrakce kávy bude optimální.
Metoda přípravy nefiltrované kávy silné, výrazné chuti. Jemně mletá káva se vaří v džezvě (nádobě) naplněné vodou, obvykle s přídavkem cukru. Poté se rozlévá do malých pohárků a sedlina se před pitím nechává usadit.
Metoda, při níž drtičky oddělují zrna od dužiny kávovníkových plodů. Aby se extrakce usnadnila, namáčejí se plody kávovníku nejprve do vody. Poté se plody suší na slunci nebo v mechanických sušičkách.
Řada 2200
Plně automatický kávovar
EP2220/10
GranAroma
Plně automatický kávovar
SM6585/00
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit a Philips global content page
Continue