• Doprava zdarma: 2-3 pracovní dny

  • Záruka 2+1 rok na vše z osobní péče a Avent

  • Vrácení zboží do 30 dní

0

Nákupní košík

Ve vašem nákupním košíku nejsou aktuálně žádné položky.

    Co jste o kávě možná nevěděli?

    Pražená zrna – tmavší pražení znamená méně kofeinu

    Tmavší pražení znamená méně kofeinu

     

    Čím déle se kávové zrno praží a čím tmavší barvu získá, tím více kofeinu z něj uniká.

    Existuje více než 50 druhů kávy

    Více než 50 druhů

     

    Ačkoli existuje více než 50 druhů kávy, pouze 2 z nich – Arabica a Robusta – se využívají při komerční produkci. Arabica je nejoblíbenější. 70 % konzumentů jí dává přednost před Robustou.

    Plody rostliny Coffea

    Káva pochází z plodu

     

    Kávová zrna jsou vlastně semena ukrytá uvnitř plodů rostliny Coffea.

    Kávu objevily kozy

    Kávu objevily kozy

     

    Africká legenda vypráví, že v 9. století viděl etiopský pastevec koz jménem Kaldi kozy „tančit“ poté, co okousaly plody z kávového keře.

    Káva může sloužit jako palivo auta

    Káva může sloužit jako palivo auta

     

     

    Recyklované zbytky mleté kávy lze proměnit v čisté a levné biopalivo. Zatím však na trhu není, takže zbylou kávovou sedlinu si ještě neschovávejte!

    Na celém světě se vypije 29 000 šálků kávy za sekundu

    900 miliard šálků

     

    Asi tolik šálků kávy se spotřebuje na celém světě za rok. Je to 2,5 miliardy šálků denně, tedy 29 000 šálků za sekundu!

    Kávová zrna mají 800 chuťových charakteristik

    Více chutí než víno

     

    Kávová zrna mají neuvěřitelných 800 chuťových charakteristik, které dokáží naše smysly rozeznat. Pro porovnání: víno jich má „pouze“ 400. Získání co největšího počtu chuťových tónů ze zelených kávových zrn zcela závisí na různých technikách pražení. A než najdete svou oblíbenou kávu, je to trochu jako degustace vín.

    Káva

    Terminologie

    Arabica
    Zrna Arabica

    Celosvětově oblíbené kávové zrno. Coffea Arabica se pěstuje po celé Střední a Jižní Americe, na východním pobřeží Afriky a v některých oblastech Asie a vyžaduje speciální půdní podmínky, vysoké nadmořské výšky (600–2 000 metrů nad mořem) a správnou rovnováhu mezi teplotou a vlhkostí.

    Barista
    Barista připravující kávu

    Označení pro osobu, která byla speciálně vyškolena v přípravě a servírování různých typů kávy. Pochází z italského výrazu pro „barmana“.

    Bird-Friendly

    Certifikace zaručuje, že byla káva vypěstována ve stínu pod přirozeným příkrovem tropického deštného pralesa. Chrání tak deštné pralesy před vykácením kvůli pěstování kávy na slunci, což by, na rozdíl od pralesa, vytvářelo podmínky jen pro velmi málo druhů ptáků.

    Buket
    Buket

    Vůně, aroma, buket a chuťový dozvuk čerstvě připravené kávy.

    Plod
    Plod

    Zralý plod kávovníku. Jeho semena vybraná z plodu jsou vlastně zelená kávová zrna.

    Bez kofeinu
    Káva bez kofeinu

    Káva, ze které bylo odstraněno 97 % nebo více přirozeně obsaženého kofeinu, je klasifikována jako bezkofeinová. Tento mírný stimulant se z kávového zrna extrahuje, dokud je zelené (nepražené). A i když existuje několik různých metod, všechny využívají vodu.

    Překapávání
    Překapávaná káva

    Překapávaná káva, označovaná také jako filtrovaná káva, je způsob přípravy, kdy se mletá káva ve filtru zalévá horkou vodou. Voda poté působením gravitace překapává filtrem do konvice nebo šálku.

    Proces sušení
    Proces sušení kávy

    Metoda používaná k sušení kávových plodů buď vystavením slunci, nebo v mechanické sušičce. Tvrdý, svraštělý lusk se poté ručně nebo strojově stáhne ze zrna.

    Extrakce
    Extrakce kávy

    Naznačuje, kolik kávy voda vytáhne během přípravy. Optimální extrakce závisí na celé řadě faktorů, jako je doba přípravy, teplota a hrubost mletí. Nedostatečně extrahovaná káva může chutnat kysele, příliš extrahovaná zase hořce.

    Fair Trade

    Káva s certifikací Fair Trade je součástí společenského hnutí, které si klade za cíl zvýšit příjmy a životní standardy drobných farmářů na celém světě, zejména v rozvojových zemích. Propaguje také udržitelnost a pomáhá chránit životní prostředí.

    Mocha
    Zrna mocha

    Mocha je vysoce kvalitní zrno z rostliny Coffea Arabica, která pochází z Jemenu. Pojmenováno je podle přístavního města Mocha, které patřilo v období od 15. do 19. století mezi prosperující vývozce kávy. Je třeba jej nezaměňovat s kávou čokoládové chuti, která se také označuje mocha.

    Bio
    Organická kávová zrna

    Certifikace organického produktu zaručuje, že káva nebyla vystavena herbicidům, pesticidům, insekticidům ani komerčně vyráběným hnojivům.

    Pannarello
    Panarello

    Tryska na páru používaná k napěňování mléka.

    Perlová káva
    Perlová káva

    Za normálních okolností obsahuje plod kávovníku dvě zrna. Někdy se v plodu vytvoří zrno pouze jedno. Tato zrna se označují jako perlová káva. Protože jsou známá svou skvělou silnou chutí, často se od zbytku úrody oddělují a prodávají se za vyšší cenu.

    Páka
    Páka na kávu

    Součást espresovače s filtračním košíkem, který během přípravy drží mletou kávu.

    Loupání
    Drcení kávy

    Odstranění dužiny a vnější slupky plodu kávovníku za účelem oddělení kávového zrna během mokrého procesu ihned po sklizni kávovníkových plodů.

    Rainforest Alliance

    Mezinárodní nezisková organizace, která usiluje o zachování biodiverzity a zajištění udržitelné obživy. Káva nesoucí tuto pečeť pochází z farem či pralesů s certifikací Rainforest Alliance nebo obsahuje ingredience z těchto zdrojů. Tato káva je rovněž známá jako káva pěstovaná ve stínu, na rozdíl od kávy pěstované na slunci, jejíž produkce zahrnuje kácení pralesů, a je tedy v rozporu s ochranou volně žijících druhů.

    Robusta
    Zrna Robusta

    Druh kávy získávaný z rostliny Coffea Canephora. Nejvíce se pěstuje v tropických oblastech Afriky a Jihovýchodní Asie a nejlépe se mu daří v nadmořských výškách kolem 650 metrů a při teplotách mezi 24 ºC až 29 ºC.

    Pěchovač
    Pěchovač kávy

    Malý nástroj podobný paličce používaný k pěchování (stlačování) mleté kávy v páce espresovače. Zajišťuje, že horká voda pronikne kávou rovnoměrně a extrakce kávy bude optimální.

    Turecká káva
    Turecká káva

    Metoda přípravy nefiltrované kávy silné, výrazné chuti. Jemně mletá káva se vaří v džezvě (nádobě) naplněné vodou, obvykle s přídavkem cukru. Poté se rozlévá do malých pohárků a sedlina se před pitím nechává usadit.

    Mokrý proces
    Mokrý proces zpracování kávy

    Metoda, při níž drtičky oddělují zrna od dužiny kávovníkových plodů. Aby se extrakce usnadnila, namáčejí se plody kávovníku nejprve do vody. Poté se plody suší na slunci nebo v mechanických sušičkách.

      Doporučené kávovary Philips a Saeco

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.