Slovo „ristretto“ znamená v italštině „omezený“ nebo také „zkrácený“. Poprvé ristretto připravili Italové v jedné neapolské kavárně a velmi si tuto maličkou kávičku oblíbili. Na jihu Itálie se tak téměř nepije jiný kávový nápoj.
Jak připravit domácí ristretto
Zbytek světa ale tápe v tom, co to ristretto vlastně znamená, nejde totiž jen o objem. Ristretto je sice menší než espresso a má pouze 20 až 22 ml, ale to není jediná odchylka. Tato káva se vyrábí z espressa připraveného z obvyklé dávky kávy, ale poloviční dávky vody. Italové ji tradičně připravují z 22 ml mleté kávy, v severní Evropě se upřednostňuje delší 40 ml verze. Pro přípravu ristretta je také důležité pražení kávových zrn, proto se ve vašem oblíbeném obchůdku s kávou poraďte s obsluhou, jaká káva je vhodná pro přípravu ristretta. Pokud jde o samotnou přípravu v kávovaru, pak se liší i doba průtoku kávy kávovarem. Veškerá kávová emulze se louhuje do menšího objemu, tedy káva proteče kávovarem rychleji a neobsahuje tolik kofeinu jako klasické espresso.