• Doprava zdarma: 2-3 pracovní dny

  • Záruka 2+1 rok na vše z osobní péče a Avent

  • Vrácení zboží do 30 dní

Udělejte si radost s akčními produkty Philips | SLEVY AŽ 29 % Nakupovat
Dnů
Hodin
Minut
Sekund
Udělejte si radost s akčními produkty Philips | SLEVY AŽ 29 % Nakupovat
0

Nákupní košík

Ve vašem nákupním košíku nejsou aktuálně žádné položky.

    Dobrá domácí káva: mýtus, nebo samozřejmost?

     

    Co byste si měli hlídat při přípravě kávy z domácího kávovaru a proč  na kávu chodíme ven? O tom jsme mluvili s Ondřejem Štoksou z pražské pražírny Candy Cane Coffee.

    Proč si doma neděláme kafe tak dobré, jako dostaneme v kavárně od baristy?

     

    Myslím si, že důvody jsou hned dva. Ten první je pohodlí. Přeci jen, káva, kterou si vychutnáte, aniž byste museli hnout prstem, vždy bude o krok dál. Druhým důvodem je vybavení, které je potřeba mít doma pro přípravu kvalitní kávy. Nemusí jít hned o kávovar, ale třeba i o správnou údržbu a nástroje k ní. Ale zase jsme se vrátili tak trochu k pohodlí...

    Jak se stalo, že se často spokojíme s instantním kafem, i když jsme zmlsaní z kaváren?

     

    K lidem se prostě jen nedostala informace, že k přípravě super kávy nemusí mít mašinu za statisíce, nebo jim chybí zkušenosti s přípravou. Praxe je v tomhle ohledu naprosto nenahraditelná. V každém případě je škoda pít instantní kávu, která se kvalitou ani chutí nikdy nevyrovná kávě z čerstvě namletých zrn. Existuje spousta lepších a zároveň snadných způsobů přípravy. Kompromisem pro milovníky espressa, kteří se obávají složité přípravy kávy, mohou být automatické domácí kávovary – jen je potřeba se při výběru zaměřit na jejich technické parametry a komponenty. Bývají levnější než pákové, a pokud o ně pečujeme a sypeme do nich kvalitní kávová zrna, odvádějí také dobrou práci.

    miniatura barista

      Ondřej Štoksa, pražič a barista

     

    Ondřej nasbíral více než desetiletou profesní zkušenost v předních kavárnách jako je Café Lounge, nebo EMA espresso bar. V roce 2016 se stal druhým vicemistrem ČR v soutěži Barista Roku. V roce 2013 byl třetím nejlepším na mistrovství ČR v kategorii latte art. Pražení se věnuje více než čtyři roky, v současné chvíli vede pražskou pražírnu Candycane coffee.

    Ondřej Štoksa, pražič a barista

    miniatura barista

    Ondřej nasbíral více než desetiletou profesní zkušenost v předních kavárnách jako je Café Lounge, nebo EMA espresso bar. V roce 2016 se stal druhým vicemistrem ČR v soutěži Barista Roku. V roce 2013 byl třetím nejlepším na mistrovství ČR v kategorii latte art. Pražení se věnuje více než čtyři roky, v současné chvíli vede pražskou pražírnu Candycane coffee. 

    Nekomplikujeme si to nakonec sami – tím, že si vybíráme kávy a postupy, které prostě neumíme zvládnout?

     

    Určitě to hraje svou roli, ale dá se tomu úplně jednoduše vyhnout. Stačí se zeptat třeba baristy v kavárně, nebo zajít na kurz. Některé z nich se soustředí vyloženě na domácí přípravu kávy. Profesionálního baristu z vás na počkání neudělají, ale během pár lekcí vám rozšíří obzory a ukáží, jakou cestou se vydat.

    Jaké chyby děláme doma při vaření kafe nejčastěji?

     

    Kdybych to měl opravdu hodně zobecnit, selháváme u naprosto základních surovin. Což jsou přesně ty dvě, které byste čekali – voda a káva. V případě vody se v kavárnách často využívají filtrační zařízení, protože mnohdy je voda tvrdá, zavápňuje kávovar, a to se zákonitě podepisuje na výsledné chuti kávy. Přitom u domácích automatických kávovarů často stačí jen použít odvápňovací roztok a zmáčknout tlačítko.

    A zrnka samotná?

     

    Nedá se říct, že čím dražší kávu koupíte, tím víc si pochutnáte. Musíte hledat tu pravou. Ale ona se vždycky najde, i když to občas trvá.

    800 000

    Chuťových charakteristik mají kávová zrna

    To, že doma se dobré kafe udělat nedá, je tedy mýtus?

     

    Za mě určitě ano.

    Dá se dobré kafe vymáčknout i z automatického kávovaru?

     

    Ale jo, určitě to jde! Sice to nebude takové, jako když ho připravíte z profesionálního pákového kávovaru, ale v každém případě je to mnohem lepší než instatní káva.

    Philips automatický kávovar

    Co si během používání automatického kávovaru hlídat, aby kafe pořád chutnalo dobře?

     

    U kávovaru platí to samé, co u kuchyně – čistota je naprostý základ. Jde o to, aby se ingredience nezpracovávaly ve špinavém prostředí. Tedy určitě si všímejte, v jaké stavu je nádržka na vodu a pravidelně kávovar odvápňujte. U strojů, které umí pracovat s mlékem, se soustřeďte na to, aby nezůstávalo špinavé vedení mléka z nádržky. Existují i stroje, které  žádné hadičky na vedení mléka nemají. U těch je údržba jednodušší. Pokud navíc můžete ohlídat čistotu mlýnku, konkrétně mlecích kamenů, je to určitě velké plus.

    Jak mohou automatické kávovary šlehat?

    Philips LatteGo

    LatteGo

    Míchá mléko a vzduch vysokou rychlostí a poté bez rozstřiku vlije do šálku krémovou vrstvu mléčné pěny. Velice snadno se čistí, stačí omýt 2 části nádoby.

    Klasický napěňovač mléka Panarello

    Panarello

    Klasický způsob šlehání mléka parní tryskou v konvičce.

    Philips karafa na pěnění mléka

    Karafa

    Mléko se natáhne trubičkou, která odvede mléko k našlehání a napustí do šálku.

    Jak mohou automatické kávovary šlehat?

    LatteGo

    Míchá mléko a vzduch vysokou rychlostí a poté bez rozstřiku vlije do šálku krémovou vrstvu mléčné pěny. Velice snadno se čistí, stačí omýt 2 části nádoby.

    Philips LatteGo

    Panarello

    Klasický způsob šlehání mléka

    parní tryskou v konvičce.

    Klasický napěňovač mléka Panarello

    Karafa

    Mléko se natáhne trubičkou,

    která odvede mléko k našlehání

    a napustí do šálku.

    Philips karafa na pěnění mléka

    Mohlo by vás také zajímat: Mýty a pravdy o čištění zubů

    Jaké ingredience jsou nejvhodnější k tomu, abychom dosáhli té mytické dobré domácí kávy? Je nějaký vhodný druh kávy? Mléka?

     

    Co se mléka týče, to čerstvé bude pokaždé chutnější než mléko trvanlivé. Ke šlehání se určitě nejvíce hodí mléko plnotučné,  které byste měli dobře vychladit.  U samotné kávy bych se určitě poohlížel po kávě pražené na espresso. Ale konkrétní druh vám neporadím, to záleží na chuťových buňkách, jestli vám lépe sedne hořčí, kyselejší... Až ho objevíte, vsadil bych se, že pro dobré kafe už nebudete muset jít dál než do kuchyně.

    Automatický kávovar Philips 5000 LatteGo

    EP5335/10

    Philips Series 5000 LatteGo

    Bohužel tento produkt již není k dispozici

    Philips Series 5000 LatteGo

    Mohlo by vás také zajímat

    Mýtus jménem IPL                                                       

    Mýty a pravdy o čištění zubů                            

    6 přežitých mýtů v péči o sebe i domácnost

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.