Další ze skvělých zákusků pro ty, co nepohrnou sladkým. Skvělá pochoutka k narozeninám, svátkům, výročím a nebo jen tak.
Porcí 8 p, Doba přípravy: 30 m, Doba vaření 60 m
Ingredience
- 6 bílků
- 160 g cukru
- 240 g tmavé čokolády (70 % kakaa)
- 240 g másla (o pokojové teplotě)
- 5 žloutků
- 1 lžíce vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkové esence
- ½ sklenice meruňkového džemu
- kulatá forma s odnímatelným dnem (24 cm)
Postup
- Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. V míse kuchyňského robotu našlehejte bílky, až jsou ztuhlé, ale nikoli suché. Nechte robot běžet a pomalu přidejte cukr. Přendejte do velké mísy a dejte stranou.
- Rozmíchejte čokoládu v misce nad kastrolem horké vody (miska by se neměla dotýkat vody). V mixovací míse vytvořte z másla pomocí ocelového nože bílý a nadýchaný krém. Nechte robot běžet a přidejte k máslu čokoládu. Přidejte žloutky, až vznikne hladká směs, pak přidejte vanilkový cukr a znovu mixujte.
- Přendejte čokoládové těsto do mísy s bílky a jemně spojte. Opatrně přidejte mouku pomocí intervalového spínače. Nemíchejte příliš.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu s odnímatelným dnem a vysypte moukou. Nalijte těsto do formy a pečte 1 hodinu v troubě.
- Vytáhněte, nechte vychladnout, rozkrojte dort na 2 vrstvy, každou vrstvu svrchu potřete meruňkovým džemem, dejte vrstvy na sebe a celý dort pokryjte čokoládovou polevou.
- Na polevu: Rozpusťte čokoládu, zahřejte mléko a smetanu. Smíchejte dohromady a ozdobte dort.
- Doba přípravy 30 minut + 60-70 minut v troubě