1
Výrobky

Francouzský jablečný dort

Recept na francouzský mandlový dort | Philips

Delikátní jablečný dort, který vám bude chutnat jako od babičky. Možná vám zachutná víc, ale to jí neříkejte.

Porcí 1 p, Doba přípravy: 0 m, Doba vaření 60 m

Ingredience

  • Na korpus:
  • 250 g mouky
  • 125 g studeného másla v kostkách
  • 1 vejce
  • Na náplň:
  • 150 g mandlové pasty
  • 2 lžíce crème fraîche
  • 1 kg jablek (Elstar)
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3-4 lžíce tekutého květového medu
  • – 26cm kulatá a vymazaná dortová forma s odnímatelným dnem

Pokyny

  • Vložte nůž na zpracování těsta do kuchyňského robotu a dejte do mísy mouku a máslo. Přidejte trochu soli a vejce. Nechte kuchyňský robot běžet, dokud se těsto nespojí. V případě potřeby přidejte 1-2 lžíce studené vody. Potom dokončete ručním hnětením na pomoučeném vále po dobu několika minut. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte 30 minut v chladničce.
  • Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválejte těsto na trochu pomoučeném vále do šířky asi 30 cm. Vyložte jím dno a stěny dortové formy. Přebytečné těsto nahoře odřízněte. Smíchejte mandlovou pastu s crème fraîche, nalijte ji dortové formy a rozetřete po dně.
  • Oloupejte a rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Vložte do kuchyňského robotu disk na krájení. Protlačte kousky jablek skrze přívodní trubici a jablka nakrájejte na jemné plátky. V polovině procesu vyprázdněte mísu, aby se z plátků jablek nestalo pyré. Pokapejte kousky jablek citrónovou šťávou a upravte je v dortové formě v překrývajících se kruzích. Položte dortovou formu do středního patra trouby a pečte dort 35-40 minut dozlatova.
  • Vytáhněte dort z trouby a plátky jablek potřete dostatečným množstvím medu. Nechte vychladnout, dokud není dort vlažný nebo studený. Podávejte s porcí zmrzliny nebo crème fraîche.
  • Doba přípravy 1 hodina + 30 minut v chladničce
Recept na francouzský mandlový dort | Philips