Dopřejte si chutnou specialitu s příchutí vzdálených exotických krajin.
Porcí 6, Doba přípravy: 30 minut
Ingredience
- 5 lžic sezamových semínek
- 3 stroužky česneku
- 200 g cizrny (z plechovky), uschovejte si 3 lžíce tekutiny z plechovky (cizrnu slijte a opláchněte)
- 1 lžíce řeckého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 špetka cukru
- 1 špetka kajenského pepře
- 1 špetka mleté papriky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (není nutné)
- 1 očištěná sladká červená paprika bez semínek (není nutné)
Postup
- 1. Za častého míchání pražte dvě minuty sezamová semínka v suché litinové pánvi, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu. Rozpulte stroužky česneku. Rozmixujte cizrnu pomocí tyčového mixéru společně se 2–3 lžícemi tekutiny z plechovky s cizrnou, kterou jste si uschovali, sezamovými semínky, česnekem, jogurtem a 1 lžicí oleje do hladké pasty.
- 2. Přidejte citronovou šťávu a ještě chvíli směs mixujte. Dochuťte hummus cukrem, kajenským pepřem, solí a pepřem.
- 3. Přemístěte směs do mělkého talíře a vytvořte pomocí lžíce tvar spirály. Pokapejte zbývajícím olejem a poprašte mletou paprikou.
- 4. Ozdobte jemně nasekanou petrželkou a červenou paprikou nakrájenou na proužky.
- Upozornění: Chutná skvěle s chlebem naan nebo pita.