Co byste si měli hlídat při přípravě kávy z domácího kávovaru a proč na kávu chodíme ven? O tom jsme mluvili s Ondřejem Štoksou z pražské pražírny Candy Cane Coffee.
Myslím si, že důvody jsou hned dva. Ten první je pohodlí. Přeci jen, káva, kterou si vychutnáte, aniž byste museli hnout prstem, vždy bude o krok dál. Druhým důvodem je vybavení, které je potřeba mít doma pro přípravu kvalitní kávy. Nemusí jít hned o kávovar, ale třeba i o správnou údržbu a nástroje k ní. Ale zase jsme se vrátili tak trochu k pohodlí...
K lidem se prostě jen nedostala informace, že k přípravě super kávy nemusí mít mašinu za statisíce, nebo jim chybí zkušenosti s přípravou. Praxe je v tomhle ohledu naprosto nenahraditelná. V každém případě je škoda pít instantní kávu, která se kvalitou ani chutí nikdy nevyrovná kávě z čerstvě namletých zrn. Existuje spousta lepších a zároveň snadných způsobů přípravy. Kompromisem pro milovníky espressa, kteří se obávají složité přípravy kávy, mohou být automatické domácí kávovary – jen je potřeba se při výběru zaměřit na jejich technické parametry a komponenty. Bývají levnější než pákové, a pokud o ně pečujeme a sypeme do nich kvalitní kávová zrna, odvádějí také dobrou práci.
Ondřej nasbíral více než desetiletou profesní zkušenost v předních kavárnách jako je Café Lounge, nebo EMA espresso bar. V roce 2016 se stal druhým vicemistrem ČR v soutěži Barista Roku. V roce 2013 byl třetím nejlepším na mistrovství ČR v kategorii latte art. Pražení se věnuje více než čtyři roky, v současné chvíli vede pražskou pražírnu Candycane coffee.
Ondřej nasbíral více než desetiletou profesní zkušenost v předních kavárnách jako je Café Lounge, nebo EMA espresso bar. V roce 2016 se stal druhým vicemistrem ČR v soutěži Barista Roku. V roce 2013 byl třetím nejlepším na mistrovství ČR v kategorii latte art. Pražení se věnuje více než čtyři roky, v současné chvíli vede pražskou pražírnu Candycane coffee.
Určitě to hraje svou roli, ale dá se tomu úplně jednoduše vyhnout. Stačí se zeptat třeba baristy v kavárně, nebo zajít na kurz. Některé z nich se soustředí vyloženě na domácí přípravu kávy. Profesionálního baristu z vás na počkání neudělají, ale během pár lekcí vám rozšíří obzory a ukáží, jakou cestou se vydat.
Kdybych to měl opravdu hodně zobecnit, selháváme u naprosto základních surovin. Což jsou přesně ty dvě, které byste čekali – voda a káva. V případě vody se v kavárnách často využívají filtrační zařízení, protože mnohdy je voda tvrdá, zavápňuje kávovar, a to se zákonitě podepisuje na výsledné chuti kávy. Přitom u domácích automatických kávovarů často stačí jen použít odvápňovací roztok a zmáčknout tlačítko.
Nedá se říct, že čím dražší kávu koupíte, tím víc si pochutnáte. Musíte hledat tu pravou. Ale ona se vždycky najde, i když to občas trvá.
Za mě určitě ano.
Ale jo, určitě to jde! Sice to nebude takové, jako když ho připravíte z profesionálního pákového kávovaru, ale v každém případě je to mnohem lepší než instatní káva.
U kávovaru platí to samé, co u kuchyně – čistota je naprostý základ. Jde o to, aby se ingredience nezpracovávaly ve špinavém prostředí. Tedy určitě si všímejte, v jaké stavu je nádržka na vodu a pravidelně kávovar odvápňujte. U strojů, které umí pracovat s mlékem, se soustřeďte na to, aby nezůstávalo špinavé vedení mléka z nádržky. Existují i stroje, které žádné hadičky na vedení mléka nemají. U těch je údržba jednodušší. Pokud navíc můžete ohlídat čistotu mlýnku, konkrétně mlecích kamenů, je to určitě velké plus.
Míchá mléko a vzduch vysokou rychlostí a poté bez rozstřiku vlije do šálku krémovou vrstvu mléčné pěny. Velice snadno se čistí, stačí omýt 2 části nádoby.
Klasický způsob šlehání mléka parní tryskou v konvičce.
Mléko se natáhne trubičkou, která odvede mléko k našlehání a napustí do šálku.
Míchá mléko a vzduch vysokou rychlostí a poté bez rozstřiku vlije do šálku krémovou vrstvu mléčné pěny. Velice snadno se čistí, stačí omýt 2 části nádoby.
Klasický způsob šlehání mléka parní tryskou v konvičce.
Mléko se natáhne trubičkou, která odvede mléko k našlehání a napustí do šálku.
Co se mléka týče, to čerstvé bude pokaždé chutnější než mléko trvanlivé. Ke šlehání se určitě nejvíce hodí mléko plnotučné, které byste měli dobře vychladit. U samotné kávy bych se určitě poohlížel po kávě pražené na espresso. Ale konkrétní druh vám neporadím, to záleží na chuťových buňkách, jestli vám lépe sedne hořčí, kyselejší... Až ho objevíte, vsadil bych se, že pro dobré kafe už nebudete muset jít dál než do kuchyně.
EP5335/10
Bohužel tento produkt již není k dispozici
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit a Philips global content page
Continue