Cukroví, klid a pohodlí domova, to vše patří k vánočním svátkům. Stejně tak k nim patří i zázvorové sušenky, které jsou jednoduše vynikající.
Porcí 1 p, Doba vaření 60 m
Ingredience
- Těsto na sušenky:
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g lískových nebo vlašských oříšků
- 50 g mandlových lupínků
- 3 lžíce práškového kakaa
- 1 lžíce skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 lžičky pomerančové esence
- 50 g měkkého másla
- 225 g medu
- 175 g hnědého cukru
- 2 vejce
- ½ lžíce najemno nakrájené kandované pomerančové kůry nebo meruněk
- Na polevu:
- 225 g moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C
- Pomocí mixéru s intervalovým spínačem připravte kořeněnou ořechovou mouku rozemletím mouky, oříšků, mandlových lupínků, kakaa, skořice, hřebíčku, prášku do pečiva, jedlé sody a pomerančové esence. V míse kuchyňského robotu s ocelovými noži připravte krém z másla, medu a cukru.
- Do směsi másla s medem přidejte jedno po druhém vejce. Potom postupně po částech přidejte oříškovou mouku a obyčejnou mouku. Pak přidejte pomerančovou kůru nebo meruňky. Co nejrychleji rozmixujte pomocí intervalového spínače.
- Dejte těsto na pomoučený vál a rozválejte na tloušťku 5 mm. Vykrajovátky různých tvarů (hvězdičky, srdíčka, stromečky) vykrajujte sváteční tvary a položte na plech vyložený pečicím papírem. (Nebo vlhkými prsty vytvarujte kuličky, položte je na plech a stlačením je zploštěte).
- Pečte v troubě po dobu 15 minut. Vyjměte a nechte na roštu vychladnout.
- Příprava polevy: smíchejte moučkový cukr a vaječný bílek. Vychladlé sušenky ozdobte polevou pomocí cukrářského sáčku na zdobení nebo prázdné plastové injekční stříkačky.
- Doba přípravy 45 minut + 15 minut pečení v troubě + 15-30 minut na zdobení