1
Články

Strava během posledního trimestru

Poslední (třetí) trimestr je období mezi 28. a 40. týdnem. Bříško už je opravdu velké, pohyb náročný a vy se utěšujete tím, že už brzy budete držet své miminko v náručí. Jak nejlépe připravit malý poklad k příchodu na svět? Především správnou životosprávou a jídelníčkem maminky. 

Kalorie navíc!


Třetí trimestr je obdobím, kdy vaše miminko stále roste a dozrává. Připravuje se už pomalu na cestu na svět a je potřeba, aby bylo zdravé, silné a připravené. Proto by se jídelníček těhotné ženy měl změnit. V posledním trimestru máte totiž oficiálně povoleno asi 450 kalorií (1885 kJ) denně navíc, abyste vyvážila požadavky miminka během růstového spurtu. Snažte se ale odolat velkému množství sladkého a rychlého občerstvení - 450 kalorií je možná méně než si myslíte. Je to ekvivalent třeba kuskusu (45 gramů) s kuřecími nudličkami (120 gramů), olivovým olejem (5 gramů), míchanou zeleninou (100 gramů) a piniovými oříšky (10 gramů). 

Co jíst v těhotenství? 


Trošku více, ale o hodně zdravěji

 

V průběhu celého těhotenství potřebuje miminko v bříšku mnoho bílkovin, vitamínů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Důležitý je také dostatečný příjem hořčíku, jódu, vápníku, železa a zinku.

 

Železo

 

Především na nedostatek železa by si maminky v průběhu těhotenství měly dát pozor. Krevní obraz prováděný na začátku těhotenství odhalí u mnoha maminek nedostatek železa a lékař jim doporučí či rovnou předepíše vhodný doplněk stravy. Pokud je na začátku krevní obraz v pořádku, ale v průběhu těhotenství se objeví velká únava a špatně se vám dýchá, podělte se o tuto skutečnost se svým lékařem. Může se jednat o nedostatek železa, který se objevil v průběhu těhotenství.

 

Vápník

 

Velmi významný je také dostatečný příjem vápníku. V případě, že jej tělo nebude mít pro miminko dostatek, začne jej odčerpávat z kostí maminky. Proto jezte dostatek zakysaných mléčných výrobků, brokolici, sezam či mandle. Také to nepřehánějte se sladkým, protože vysoká konzumace cukru negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku. 

 

Vláknina

 

Dostatečný příjem vlákniny pak pomáhá tělu maminky čistit střeva a zároveň pomáhá bojovat se zácpou, která trápí mnoho těhotných žen.

 

Co dál neopomenout?

 

Strava v těhotenství by také měla obsahovat dostatečné množství vitamínů ze skupiny B, ty obsahují například kvasnice. Správná výživa v těhotenství by pak neměla být ochuzena ani o zinek, který se nachází například v dýňovém semínku, v melounu nebo ve vejcích. 

 

Speciálně ve třetím trimestru

 

Po celé těhotenství, ale ve třetím trimestru především, by měly budoucí maminky dbát na dostatečný příjem esenciálních omega-3-mastných kyselin. Tyto zázračné kyseliny posilují nervovou soustavu plodu a chrání před předčasným porodem.

 

Doplňky stravy pro těhotné 

 

Minerály a vitamíny by těhotná žena měla přijímat především ve stravě. Pokud je však chce brát i ve formě doplňků stravy, může zvolit ty přímo pro těhotné, které nabízí vhodnou kombinaci i množství látek potřebných pro dobře probíhající těhotenství a vývoj plodu. 

 

Potraviny, které přirozeně odvodní

 

Odvodnit tělo v těhotenství vám pomůže celer, meloun, okurky, meruňky nebo zelený čaj. Se zeleným čajem ale opatrně, odborníci jej v těhotenství nedoporučují pít v nadměrné míře. Ovšem stále je pro těhotnou vhodnější, nežli káva.  

 

Jídelníček v těhotenství z malých porcí

 

Jakmile je bříško ve třetím trimestru skutečně velké, měla byste dbát na menší porce jídla, ideálně až šest menších porcí během dne. Menší porce totiž významně uleví stlačenému žaludku a střevům. 

 

Pitný režim v těhotenství

 

Hodně pijte, nejlépe čistou vodu. Pitný režim je sice individuální a také záleží na mnoha dalších faktorech (např. jídelníček, roční období), ale pamatujte si, že minimální příjem tekutin je 1,5 litru. Příjem tekutin kolem 2 litrů je ale vhodnější. Neměla byste se vůbec dostávat do situací, kdy máte žízeň. Vyvarujte se ale také přijmu nadměrného množství tekutin, které pak zbytečně zatěžují ledviny.

 

Nepijte během jídla, nápoje konzumujte vždy odděleně. 

Co nejíst v těhotenství


Šetřete své tělo a zbytečně si nezadělávejte na problémy

 

Zlaté pravidlo výživy v těhotenství říká, že co škodí mamince, škodí i dítěti. Bohužel, vzhledem k tomu, jak je plod citlivý a bezbranný, tak ještě mnohem více. Proto v těhotenství nepijte alkohol, nekuřte a nejezte pokrmy zatížené aditivy, instantní jídla a uzeniny. Naopak se zaměřte na potraviny nižšího glykemického indexu. Tím ulevíte velmi přetížené slinivce. 

 

Plísňové sýry a jídla ze syrového masa

 

Tyto dobrůtky (niva, sushi, tatarák a další) se těhotným nedoporučují především kvůli snaze snížit riziko nákazy listeriózou, protože těhotné ženy jsou k nákaze náchylnější. V případě, že by k onemocnění došlo, mohla by nemoc mít pro maminku i miminko velmi vážné následky.

 

Nejlepší prevenci proti onemocnění listeriózou jsou tato opatření

 

  • ryby a maso jezte jen po důkladné tepelné úpravě (var listérie zničí)
  • nepijte nepasterizované mléko a kontrolujte mléčné výrobky, zda jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka
  • ovoce a zeleninu je potřeba před konzumací důkladně omývat
  • saláty, sýry a chlebíčky z lahůdek nejezte (v případě, že vás chuť přemůže, jezte jen ty čerstvé a snězte je ihned po nákupu)
  • uvařené jídlo snězte nejpozději do druhého dne
  • lednička by měla být čistá a teplota v ní by neměla být vyšší než 4 °C
  • mrazák také udržujte čistý a s teplotou nižší než -17 °C

 

1,5 gramu soli stačí
 

Pokud máte otoky, zaměřte se především na váš denní příjem soli. Denní dávka sodíku by totiž měla být asi 0,5 gramu na den. Této dávce pak odpovídá asi 1,5 gramu kuchyňské soli. Zkuste si svůj denní příjem soli hlídat. Vzhledem k tomu, že se sůl v naší společnosti používá nadbytečně (například v pečivu), je náš denní příjem soli zbytečně vysoký.

 

Nepříjemné pálení žáhy v těhotenství 

 

Konec těhotenství je také obdobím, kdy budoucí maminky neustále pálí žáha. Je to způsobeno působením hormonů, ale také fyziologickými změnami, kterými tělo na konci těhotenství prochází. Ačkoli se pálení žáhy možná nezbavíte úplně, můžete ho alespoň zmírnit. Zkuste omezit kořeněná jídla, čokoládu, citrusy, alkohol a kávu. Jezte často a malé porce, po malých soustech a dobře jídlo rozkousejte.

 

Některým maminkám se pak na pálení žáhy velmi osvědčila i zvýšená konzumace jablek.

Jsou léky v těhotenství tabu?


Nejsou, ale léky byste měla užívat jen v případě, že jejich pozitivní účinky převýší ty negativní. Dlouhodobé užívání léků pak vždy konzultujte s lékařem. 

 

Na bolest a teplotu

 

Po dobu těhotenství a kojení je doporučován ženám Paralen. Ve třetím trimestru neužívejte léky, které patří do skupiny tzv. nesteroidních antirevmatik (Acylpyrin, Ibuprofen a jiné).

 

Když hodně zvracíte 

 

Pak je možné užít lék Degan či Cerucal.

 

Při pálení žáhy

 

Tuto běžnou těhotenskou obtíž můžete zmírnit bezpečným lékem Maalox.

 

Užívání léků vždy ještě proberte s lékárníkem. Nikdy se v lékárně nezapomeňte zmínit, že jste těhotná.  

Užijte si poslední trimestr těhotenství


Strava v těhotenství je důležitá, ale psychická pohoda maminky je důležitá neméně. Nestresujte se proto, když si občas dáte šálek kávy, čokoládu nebo oblíbený salám (vždy kvalitní a čerstvý). Užijte si svůj malý prohřešek a těšte se na to, že se už brzy přivítáte své děťátko na světě. 

 

Prosím berte na vědomí, že informace poskytnuté v těchto článcích jsou všeobecné rady a neměly by být zaměňovány s radami lékaře. Pokud vy, vaše miminko nebo někdo z vaší rodiny trpíte závažnými nebo dlouhotrvajícími symptomy, nebo potřebujete konkrétní radu od odborníka, tak se prosím obraťte na odbornou lékařskou péči. Philips AVENT není zodpovědný za žádné škody způsobené nakládáním s informacemi poskytnutými na těchto webových stránkách.

Doporučené produkty Philips Avent do výbavičky