• Doprava zdarma: 2-3 pracovní dny

  • Záruka 2+1 rok na vše z osobní péče a Avent

  • Vrácení zboží do 30 dní

0

Nákupní košík

Ve vašem nákupním košíku nejsou aktuálně žádné položky.

    kitchen

    Vaření bez tuku
    chutně, jednoduše, zdravě

     

    V dnešní uspěchané době na vlastní zdraví a výživu mnohdy zapomínáme. A není divu – v časopisech, na internetu, u doktora či dokonce u sousedky slýcháme neuvěřitelné množství doporučení či zákazů, které si ale často protiřečí.

    Snad nejkontroverznějším tématem je tuk. Jednou ho máme na talíři moc anebo naopak málo, jindy zase tak akorát, ale jíme ten špatný.

     

    Pravidlo „všeho s mírou“ platí i pro tuk. Jenomže v případě tuku je ta míra mnohem nižší, než bychom si mohli myslet.

    Kolik tuku potřebuje lidské tělo?

    Tuk je pro správné fungování lidského organismu nezbytný. Jeho nejdůležitější vlastností je schopnost uchovávat energii a zásobovat tak orgány i buňky po celý den. V tuku se navíc rozpouští hned několik životně důležitých vitamínů (především A, D, E a K). 

     

    Pozor ale na doporučený denní příjem tuku – při redukční dietě a u dětí v předškolním věku by měl být příjem kolem 50 g denně. Pro dospělé lidi se zdravou váhou lze ideální příjem určit rovnicí 1 g tuku na 1 kg váhy, tj. pro ženu s váhou 60 kg je optimální příjem tuků 60 g denně.

    Olivový olej

     

    Pro představu, taková houska se sýrem ke snídani obsahuje 13 g tuku, jogurt ke svačině dalších 7 g. A to je teprve dopoledne!

     

    Na mastný smažák nebo chipsy byste měli úplně zapomenout – nehledě na to, kolik mají v sobě škodlivých a karcinogenních látek, přijmete z nich hned celých 80 g tuků.

    Co se děje s organismem, když je příjem tuku vyšší?

     

    Tuk obsahuje více kalorií na gram než jakákoli jiná složka potravy, a tedy se nejčastěji pojí s nadváhou a obezitou. Ale tím to bohužel nekončí – nadbytečný tuk se u mnohých lidí ukládá v břišní dutině. V takovém případě nemusíte na sobě vidět ani faldík, přesto tuk významně omezuje správnou funkci orgánů. 

     

    Srdeční nemoci, zejména pak infarkty, jsou celosvětově nejčastější příčinou předčasného úmrtí a zdravotních problémů. V České republice jsou srdeční nemoci příčinou úmrtí ve 46 % případů. Druhá nejčastější příčina – nádorová onemocnění, stojí za 24 % úmrtí.

     

    V případě nemocí oběhové soustavy (na rozdíl třeba od rakoviny, mozkových či dýchacích nemocí) lze zcela jednoznačně určit hlavní příčinu, a tou je právě přílišná konzumace tuku, který ucpává tepny a omezuje krevní oběh. 

     

    Tuk je tak větší zabiják než třeba kouření. A nezapomínejte, toto riziko se týká všech, i lidí se zdravou váhou či dokonce podváhou.

    Není tuk jako tuk

     

    Jistě jste se již setkali s označením „zdravý tuk“ – příkladem může být aktuální módní vlna extra panenského olivového oleje. To je ale velmi zavádějící, protože opravdu všechny tuky konzumované nad doporučenou denní dávku škodlivé jsou. Raději proto říkejme víc a míň škodlivé tuky.

     

    Ty vůbec nejhorší jsou živočišné tuky – tedy zejména ty, které najdeme v tučném mase. Pro dosažení doporučené denní dávky proto raději volte drůbeží maso nebo rostlinné tuky. Ideální jsou ořechy a semínka, ale tuk má v sobě i ovoce a zelenina. Třeba avokádo je považované za velmi tučné, obsahuje téměř dvakrát víc tuku než vepřové maso.

    Základem je vhodná příprava pokrmů

    Dostatek tuků tedy vaše tělo přijme ze surovin. Další tepelná úprava pokrmů s použitím oleje či másla může příjem tuku z jinak zdravého jídla i zdvojnásobit.

     

    Jak tedy připravit jídlo, které je nejen vyvážené, ale i chutné? Způsobů je hned několik.

     

    Sotýrování je metoda, kdy se na menší kousky nakrájená zelenina a maso krátce a zprudka osmaží na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Aby se jídlo nelepilo na pánev, můžete tuk nahradit jinou tekutinou – nejlépe vývarem, ale postačí i voda. Použijte pouze pár čajových lžiček, a až se tekutina vypaří, dokapejte další. Jídlo neustále míchejte.

    HD9867_90


    Vaření v páře je oblíbeným způsobem přípravy jídel pro děti. Zelenina neztratí své vitamíny, jako je tomu u vaření. Při správném dochucení si na své přijdou i dospělí gurmáni.

     

    Nemusíte se ale vzdávat pokrmů, které se připravují fritováním. Řešením je smažení a fritování bez použití oleje, na které je určena horkovzdušná fritéza. V tomto přístroji můžete samozřejmě také připravovat jídla, která běžně smažíte na pánvi.

    Zdravé fritování

    Technologický pokrok se týká i zdravého stravování. Díky horkovzdušné fritéze si připravíte svůj oblíbený pokrm téměř zcela bez oleje. Můžete v ní smažit, grilovat, péct či restovat. V AirFryeru připravíte hranolky, kuřecí paličky či pečenou zeleninu. S minimem tuku a za kratší dobu než v troubě.

    Horkovzdušná fritéza totiž maximálně využívá tuk obsažený v samotných surovinách. Olej tak už nepotřebujete, a váš doporučený denní příjem je mnohem jednodušeji dosažitelný. Za zmínku také stojí fakt, že přepálený olej je významným karcinogenem, a tak vám fritování bez oleje šetří zdraví dvojím způsobem. 

    Horkovzdušná fritéza Philips AirFryer

     

    Není třeba se obávat, že jídlo připravené v horkovzdušné fritéze přijde o zlatavou krustu a typickou křupavost. Fritování v horkovzdušné fritéze navíc nedoprovází nepříjemný zápach a pachuť, jako v případě fritování v litrech často přepáleného oleje.

    K Philips Airfryer si můžete zdarma stáhnout aplikaci NutriU s více než 200 zdravými a chutnými recepty a tipy pro zdravé stravování. Využívejte naplno všechny funkce Philips Airfryer a stáhněte si aplikaci NutriU v online obchodech App Store a Google Play.

    nutri

    Multifunkční horkovzdušná fritéza Philips Airfryer pro zdravé mlsání s minimem práce

     

    Chytrá horkovzdušná fritéza Philips Airfryer smaží, peče, griluje i opéká zdravěji. Díky horkému vzduchu spotřebujete na přípravu jídel až o 90 % méně tuku. Navíc ze surovin odstraní přebytečný tuk. Stiskem jediného tlačítka tak připravíte zdravý a chutný pokrm pro celou rodinu. Jaké další chytré funkce Airfryer přináší? 

     

    • Fritéza sama nastaví ideální teplotu i čas přípravy, vy se o nic dalšího nemusíte starat a můžete se věnovat své rodině či koníčkům. 

     

    • Airfryer připraví jídlo až 1,5krát rychleji než klasická trouba a všechny odnímatelné části jsou omyvatelné v myčce. Navíc se nemusíte obávat potřísnění sporáku olejem. Čas strávený v kuchyni tak zkrátíte na minimum.

     

    • Philips Airfryer bez problémů připraví třeba celé kuře nebo 1,4 kg hranolků, takže si na své přijdou i větší rodiny. 

     

    • Chuť jídel připravených ve Philips Airfryer je vždy vyladěná k dokonalosti. Díky chytrým senzorům už nikdy nic nespálíte, nemusíte se obávat ani nepříjemné pachuti přepáleného oleje. Jídlo bude krásně křupavé a uvnitř šťavnaté.

     

    • Smažení bez oleje je budoucnost a zdravé hranolky tak už nejsou jenom snem všech jedlíků. Díky fritovacímu hrnci bez oleje můžete s čistým svědomím mlsat vše – chutně, jednoduše a zdravě.
    Číst víceČíst méně

    Jaké výhody Airfryer Smart Sensing XXL přináší?

    nutri

    Rychlá příprava zdravého jídla. Až 1,5x rychlejší než trouba.

    nutri

    Multifunkční zařízení, které smaží, peče, griluje, opéká a ohřívá.

    nutri

    Příprava jídla bez oleje.

    nutri

    Spotřebič si teplotu i délku vaření nastavuje a upravuje sám.

    nutri

    Jednotlivé části lze umývat v myčce.

    nutri

    XXL objem pro celou rodinu připraví i celé kuře nebo 1,4 kg hranolků.

    Doporučené produkty

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.