4 min čtení Vaše tělo je skvěle vybaveno na to, aby se postaralo o vaše miminko. Nicméně zdravá strava (a znalost toho, co se nesmí jíst v těhotenství) může matce přírodě hodně pomoci. Jak se tedy stravování těhotné ženy liší od běžných zásad zdravé stravy? Co jíst v těhotenství? A co naopak nejíst v těhotenství? Mnoho žen má jen mlhavou představu o tom, jakým potravinám se v těhotenství vyhnout, proto jsme sestavili tento seznam, abyste měly jistotu.
Pamatujte ale na to, že každé těhotenství je jiné a naše rady nenahrazují návštěvu lékaře. O případných konkrétních změnách v jídelníčku se vždy raději poraďte se svým lékařem.
Dobrou zprávou je, že zdravá strava v těhotenství je velmi podobná zdravé stravě v období, kdy těhotná nejste. Měla byste se snažit jíst pravidelně a zaměřit se na konzumaci plnohodnotných potravin, jakými jsou zelenina, ovoce a celozrnné výrobky, a omezit na minimum potraviny s vysokým obsahem cukru nebo průmyslově zpracované potraviny.
A co se nesmí jít v těhotenství? Z bezpečnostních důvodů patří mezi potraviny, které se v těhotenství jíst nemají: syrové nebo nedostatečně zpracované maso, játra, sushi, syrová vejce, měkké sýry a nepasterizované mléko a šťávy. Níže jsme pro vás připravili několik podrobnějších informací o tom, co nejíst v těhotenství: 1, 2, 3
Můžete jíst v těhotenství krevety? Bohužel, zklameme všechny milovnice sushi - syrové ryby a korýši totiž patří mezi potraviny, které se v těhotenství jíst nemají. Nejezte ryby s vysokým obsahem rtuti, jako jsou marlín, mečoun, makrela královská, tuňák a štíhlice. Konzervovaného tuňáka konzumujte pouze s mírou. Tyto ryby totiž mohou obsahovat bakterie nebo parazity. Ze svého jídelníčku byste měla vyřadit také uzené mořské plody.
Měkké sýry, jako je feta, brie nebo camembert, jsou také na seznamu toho, co by se nemělo jíst v těhotenství. Vyrábějí se ze syrového mléka, a proto mohou být kontaminovány bakteriemi listerie.4 Nepsané pravidlo: podívejte se na etiketu, na které je napsáno, jestli je sýr pasterizovaný.
Stejné pravidlo platí i pro džusy a mléko. Čerstvě vymačkaná šťáva nebo jakýkoli druh nepasterizované šťávy může obsahovat škodlivé bakterie (E. coli, listerie, salmonely)5, a proto by se v těhotenství neměly konzumovat.
Na seznamu toho, co by se nemělo jíst v těhotenství, by neměla chybět ani syrová vejce nebo potraviny obsahující syrová nebo nedostatečně tepelně upravená vejce. Těmi jsou například těsto na koláče a dorty, vejce na měkko nebo míchaná vejce. Pozor na potraviny, které mohou obsahovat nedovařená nebo jen lehce tepelně upravená vejce. Jedná se například o saláty, dresinky, vaječný koňak a zmrzlinu. Během těhotenství byste měla jíst pouze zcela uvařená, pasterizovaná vejce.
V nedovařeném nebo syrovém mase se může vyskystovat listerie. Sázejte na jistotu a v těhotenství se vyhýbejte lahůdkářským výrobkům nebo maso raději ohřívejte, dokud není dostatečně prohřáté. Chlazené paštiky nebo masové pomazánky jsou také zapovězeny. Pokud jde o celé kusy masa, před konzumací se ujistěte, že jsou řádně tepelně zpracované.
Syrové klíčky, jako jsou vojtěška, ředkvička, jetel, fazole nebo jiné klíčky, s sebou nesou riziko onemocnění. Klíčky by proto měly být důkladně tepelně zpracovány, aby se snížilo riziko růstu bakterií. 6 Totéž platí pro neumyté ovoce, zeleninu a hotové saláty.
Některé potraviny sice nemusíte ze svého jídelníčku v těhoteství zcela vyřazovat, ale je lepší je během těhotenství omezit nebo se jim vyhnout, abyste byly vy i vaše miminko spokojené a zdravé:
U předem nadívaného masa buďte opatrná. Pokud se rozhodnete koupit celou drůbež i s nádivkou, ujistěte se, že jste ji koupila a uvařila ze zmrazeného masa. Čerstvé maso a nádivka mohou být totiž místem se zvýšeným výskytem bakterií. 7
Ačkoli o tom neexistují žádné přesvědčivé vědecké důkazy, nastávající maminky mívají často chuť na sladkosti, rychlé občerstvení a potraviny s vysokým obsahem tuku. Pokud patříte do skupiny budoucích maminek, které občas honí mlsná a přepadají je různé chutě na sladké či fast food, vždy se můžete uchýlit k té zdravější možnosti. Pokud byste se rozhodla opustit smažená jídla – a byl by to opravdu dobrý nápad – Philips má pro vás skvělé řešení. Parní hrnec a mixér 4 v 1, s nímž můžete vařit v páře, mixovat, rozmrazovat i ohřívat. To vše v jedné nádobě. A to už stojí za úvahu, ne?
• Nadměrné množství kofeinu
Co nejíst v těhotenství často zastíní to, co nepít. To je ale stejně důležité a Světová zdravotnická organizace doporučuje „těhotným ženám s vysokým denním příjmem kofeinu (více než 300 mg denně) snížit jeho příjem během těhotenství, aby se snížilo riziko potratu a nízké porodní hmotnosti novorozence“.8
Těhotenství je obdobím intenzivního růstu a fyziologického vývoje pro maminku i miminko. Výživa by vám měla na této cestě pomáhat. Vždy je užitečné poradit se se svým praktickým lékařem nebo odborníkem, abyste se ujistia, že vaše tělo dostává všechny správné živiny ve správném množství. Zde je několik dalších důležitých tipů na zdravou a vyváženou stravu během těhotenství:
Co jíst a nejíst v těhotenství je jen malou částí vaší cesty. Přehled o svém zdraví můžete mít díky mobilní aplikaci Těhotenství+. Aplikace poskytuje každodenní podporu a pomůže vám v každém kroku těhotenství. Než se pustíte do nějaké konkrétní diety, vždy se poraďte s lékařem.
* V porovnání s čerstvými hranolky připravenými v běžné fritéze
Aplikace Těhotenství+
1 https://www.foodsafety.gov/risk/pregnant/chklist_pregnancy.html 2 https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/safe-eats-food-safety-moms-be 3 https://www.fda.gov/media/83740/download 5 https://www.foodsafety.gov/risk/pregnant/chklist_pregnancy.html 6 https://www.foodsafety.gov/keep/types/fruits/sprouts.html 7 https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/meat-poultry-seafood-food-safety-moms-be
You are about to visit a Philips global content page
Continue