Spotřebitelé

Co jste o kávě možná nevěděli?

Tmavší pražení znamená méně kofeinu

 

Čím déle se kávové zrno praží a čím tmavší barvu získá, tím více kofeinu z něj uniká.

Více než 50 druhů

 

Ačkoli existuje více než 50 druhů kávy, pouze 2 z nich – Arabica a Robusta – se využívají při komerční produkci. Arabica je nejoblíbenější. 70 % konzumentů jí dává přednost před Robustou.

Káva pochází z plodu

 

Kávová zrna jsou vlastně semena ukrytá uvnitř plodů rostliny Coffea.

Kávu objevily kozy

 

Africká legenda vypráví, že v 9. století viděl etiopský pastevec koz jménem Kaldi kozy „tančit“ poté, co okousaly plody z kávového keře.

Káva může sloužit jako palivo auta

 

 

Recyklované zbytky mleté kávy lze proměnit v čisté a levné biopalivo. Zatím však na trhu není, takže zbylou kávovou sedlinu si ještě neschovávejte!

900 miliard šálků

 

Asi tolik šálků kávy se spotřebuje na celém světě za rok. Je to 2,5 miliardy šálků denně, tedy 29 000 šálků za sekundu!

Více chutí než víno

 

Kávová zrna mají neuvěřitelných 800 chuťových charakteristik, které dokáží naše smysly rozeznat. Pro porovnání: víno jich má „pouze“ 400. Získání co největšího počtu chuťových tónů ze zelených kávových zrn zcela závisí na různých technikách pražení. A než najdete svou oblíbenou kávu, je to trochu jako degustace vín.

Káva

Terminologie

Arabica
Celosvětově oblíbené kávové zrno. Coffea Arabica se pěstuje po celé Střední a Jižní Americe, na východním pobřeží Afriky a v některých oblastech Asie a vyžaduje speciální půdní podmínky, vysoké nadmořské výšky (600–2 000 metrů nad mořem) a správnou rovnováhu mezi teplotou a vlhkostí.
Barista
Označení pro osobu, která byla speciálně vyškolena v přípravě a servírování různých typů kávy. Pochází z italského výrazu pro „barmana“.
Bird-Friendly
Certifikace zaručuje, že byla káva vypěstována ve stínu pod přirozeným příkrovem tropického deštného pralesa. Chrání tak deštné pralesy před vykácením kvůli pěstování kávy na slunci, což by, na rozdíl od pralesa, vytvářelo podmínky jen pro velmi málo druhů ptáků.
Buket
Vůně, aroma, buket a chuťový dozvuk čerstvě připravené kávy.
Plod
Zralý plod kávovníku. Jeho semena vybraná z plodu jsou vlastně zelená kávová zrna.
Bez kofeinu
Káva, ze které bylo odstraněno 97 % nebo více přirozeně obsaženého kofeinu, je klasifikována jako bezkofeinová. Tento mírný stimulant se z kávového zrna extrahuje, dokud je zelené (nepražené). A i když existuje několik různých metod, všechny využívají vodu.
Překapávání
Překapávaná káva, označovaná také jako filtrovaná káva, je způsob přípravy, kdy se mletá káva ve filtru zalévá horkou vodou. Voda poté působením gravitace překapává filtrem do konvice nebo šálku.
Proces sušení
Metoda používaná k sušení kávových plodů buď vystavením slunci, nebo v mechanické sušičce. Tvrdý, svraštělý lusk se poté ručně nebo strojově stáhne ze zrna.
Extrakce
Naznačuje, kolik kávy voda vytáhne během přípravy. Optimální extrakce závisí na celé řadě faktorů, jako je doba přípravy, teplota a hrubost mletí. Nedostatečně extrahovaná káva může chutnat kysele, příliš extrahovaná zase hořce.
Fair Trade
Káva s certifikací Fair Trade je součástí společenského hnutí, které si klade za cíl zvýšit příjmy a životní standardy drobných farmářů na celém světě, zejména v rozvojových zemích. Propaguje také udržitelnost a pomáhá chránit životní prostředí.
Mocha
Mocha je vysoce kvalitní zrno z rostliny Coffea Arabica, která pochází z Jemenu. Pojmenováno je podle přístavního města Mocha, které patřilo v období od 15. do 19. století mezi prosperující vývozce kávy. Je třeba jej nezaměňovat s kávou čokoládové chuti, která se také označuje mocha.
Bio
Certifikace organického produktu zaručuje, že káva nebyla vystavena herbicidům, pesticidům, insekticidům ani komerčně vyráběným hnojivům.
Pannarello
Tryska na páru používaná k napěňování mléka.
Perlová káva
Za normálních okolností obsahuje plod kávovníku dvě zrna. Někdy se v plodu vytvoří zrno pouze jedno. Tato zrna se označují jako perlová káva. Protože jsou známá svou skvělou silnou chutí, často se od zbytku úrody oddělují a prodávají se za vyšší cenu.
Páka
Součást espresovače s filtračním košíkem, který během přípravy drží mletou kávu.
Loupání
Odstranění dužiny a vnější slupky plodu kávovníku za účelem oddělení kávového zrna během mokrého procesu ihned po sklizni kávovníkových plodů.
Rainforest Alliance
Mezinárodní nezisková organizace, která usiluje o zachování biodiverzity a zajištění udržitelné obživy. Káva nesoucí tuto pečeť pochází z farem či pralesů s certifikací Rainforest Alliance nebo obsahuje ingredience z těchto zdrojů. Tato káva je rovněž známá jako káva pěstovaná ve stínu, na rozdíl od kávy pěstované na slunci, jejíž produkce zahrnuje kácení pralesů, a je tedy v rozporu s ochranou volně žijících druhů.
Robusta
Druh kávy získávaný z rostliny Coffea Canephora. Nejvíce se pěstuje v tropických oblastech Afriky a Jihovýchodní Asie a nejlépe se mu daří v nadmořských výškách kolem 650 metrů a při teplotách mezi 24 ºC až 29 ºC.
Pěchovač
Malý nástroj podobný paličce používaný k pěchování (stlačování) mleté kávy v páce espresovače. Zajišťuje, že horká voda pronikne kávou rovnoměrně a extrakce kávy bude optimální.
Turecká káva
Metoda přípravy nefiltrované kávy silné, výrazné chuti. Jemně mletá káva se vaří v džezvě (nádobě) naplněné vodou, obvykle s přídavkem cukru. Poté se rozlévá do malých pohárků a sedlina se před pitím nechává usadit.
Mokrý proces
Metoda, při níž drtičky oddělují zrna od dužiny kávovníkových plodů. Aby se extrakce usnadnila, namáčejí se plody kávovníku nejprve do vody. Poté se plody suší na slunci nebo v mechanických sušičkách.

Jakou značku kávovarů a espresovačů si vyberete?

Klikněte na logo značky a zjistěte více