Tiskové centrum

Dub 15, 2021

62 % žen se domnívá, že fénování po každém mytí vlasům škodí. Více než pětina z nich proto nechává vlasy volně uschnout


Za nejčastější vlasový problém považují české ženy roztřepené konečky, které řeší více než 43 % z nich. Téměř 38 % respondentek se potýká se suchými vlasy a třetí nejčastější vrásku na čele způsobuje padání vlasů, které trápí 31 % Češek. Naopak s lupy se potýká jen zhruba každá desátá žena, zjistil facebookový průzkum zpracovaný pro společnost Philips. Co dělají ženy v péči o vlasy špatně?

75 % dotazovaných žen řeší svůj problém s vlasy tím, že si koupí nový kosmetický produkt. Často ale volí špatně. „Například u roztřepených konečků bývá příčinou špatná výživa vlasu z krevního řečiště, špatná technika vysoušení nebo přílišné namáhání vlasu. Většina žen si koupí přípravek proti roztřepeným konečkům, ale řešením je spíše lepší péče o pokožku hlavy, správné mytí a uhlazování vlasů fénováním a česáním,“ vysvětluje tricholog Lukáš Rossbach a dodává: „Pokud mají ženy vysušené vlasy, spoléhají se na přípravky, které vlasy hydratují. Více jim ale pomůže, když zlepší svůj pitný režim, začnou vlasy vysoušet fénem, který si dokáže ohlídat teplotu fénování, a hydratační přípravek pořizují až podle konzultace s kadeřnicí.“

Čistička vzduchu Philips

Podle kadeřnice Terezy Vlasákové se překvapivě hodně žen mýlí v tom, jaký mají typ vlasů. Doporučuje proto jednoduchý domácí test: „Umyjte si vlasy silně čisticím šamponem. Kondicionér tentokrát nepoužívejte a kadeře nechte volně uschnout, bez fénování, jen je lehce prosušte ručníkem. Sledujte texturu vlasů za mokra i za sucha. Až uschnou, odhalí svou pravou náturu,“ popisuje Tereza Vlasáková. Rovné vlasy podle ní připomínají tak trochu plastové brčko a jejich nejčastějším problémem je, že se lámou a nadměrně mastí. Vlnité vlasy vypadají jako natažené písmeno S a potýkají se s krepatěním a vysoušením. Kudrnaté vlasy tvarem připomínají spirálu a jejich nejčastějším problémem je opět krepatění a vysoušení. Afro vlasy mají tvar nahuštěného písmene S nebo Z a bývají často lámavé, vysušené nebo mají tendenci se zaplétat.

Fén neškodí, ale pomáhá

62 % žen si myslí, že fénování po každém mytí vlasy poškozuje. Více než 20 % Češek si proto vlasy raději nefénuje a nechává je volně uschnout. Jenže podle odborníků napomáhá vlhko bujení mikroorganismů, které se mohou přemnožit a způsobovat lupy nebo svědění pokožky hlavy.

 

„Po umytí je dobré vlasy opatrně vymačkat a šetrně promnout ručníkem. Místo ručníku můžete použít i čisté bavlněné triko. Bavlna má jemnější vlákna než froté osuška a je k vlasům mnohem šetrnější,“ doporučuje Tereza Vlasáková. „Vlasy je vhodné začít vysoušet na nižší teplotu, směrem od hlavy a bez kartáče. Až budou téměř suché, nasaďte na fén zúženou koncovku a zvyšte teplotu vysoušení. S pomocí kartáče pak vlasy během fénování uhlazujte směrem od kořínků ke konečkům, dokud vlasy nebudou zcela suché.

Tip: Pokud nevíte, jak správně nastavit teplotu vysoušení, abyste vlasy nepoškodili, zkuste fén Philips Prestige SenseIQ. Jeho infračervený senzor během fénování neustále snímá teplotu vlasů a teplotu vysoušení jim průběžně přizpůsobuje, takže je nepřehřívá ani nevysušuje, ale v kombinaci s kartáčem ideálně uhlazuje. Vlasy si díky tomu uchovávají svou přirozenou hydrataci a zůstávají zdravé a lesklé.

Proč nežehlit vlhké a nalakované vlasy?

66 % dotázaných žen považuje za nejdůležitější funkci při výběru žehličky na vlasy nastavení teploty. „Nejčastější chybou při žehlení vlasů bývá to, že žehlíme vlhké vlasy, používáme laky na vlasy nebo přípravky bez termální ochrany nebo dokonce před žehlením vmasírujeme do vlasů olivový nebo avokádový olej. Vlhký vlas má otevřené póry plné vody, která se při kontaktu s rozpálenou plotýnkou žehličky může začít vařit a vlas potrhat. Laky na vlasy a přípravky bez termální ochrany se žehlením zapékají do struktury vlasu a nenávratně ji poškozují, a oleje používané v kuchyni dobře vedou teplo a mohou vlas spálit,“ konstatuje Tereza Vlasáková.

Vlasy je třeba před žehlením důkladně vysušit, rozčesat a vmasírovat do nich přípravek s termoochranou. Vhodná teplota na žehlení vlasů je 185 °C, ale u jemnějších vlasů postačí i nižší. „Vlasy žehlete směrem od kořínků ke konečkům a průběžně je rozčesávejte hřebenem nebo kartáčem,“ doplňuje kadeřnice.


Tip: Chcete mít jistotu, že své vlasy při žehlení nespálíte? Vyzkoušejte žehličku na vlasy Philips Prestige SenseIQ, která je k vlasům maximálně šetrná. Snímá jejich teplotu 30krát za vteřinu, upravuje teplotu destiček pro optimální styling a hlídá, aby vlasy nepřesušila.
 

Více informací zjistíte zde.

O společnosti Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is a leading health technology company focused on improving people's health and enabling better outcomes across the health continuum from healthy living and prevention, to diagnosis, treatment and home care. Philips leverages advanced technology and deep clinical and consumer insights to deliver integrated solutions. Headquartered in the Netherlands, the company is a leader in diagnostic imaging, image-guided therapy, patient monitoring and health informatics, as well as in consumer health and home care. Philips' health technology portfolio generated 2016 sales of EUR 17.4 billion and employs approximately 70,000 employees with sales and services in more than 100 countries. News about Philips can be found at www.philips.com/newscenter.

Číst víceČíst méně

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.