Tiskové centrum

Pro 28, 2018

Philips pomohl dětem ze školek na Ostravsku zdravěji dýchat

Společnost Philips přišla společně s ostravskou neziskovou organizací Čisté nebe a ostravským start-upem Dustee s ojedinělým projektem Čistá školka. V jeho rámci instalovala společnost Dustee do 20 školek na Ostravsku speciální měřicí zařízení a po celý říjen v každé z nich měřila každou minutu kvalitu ovzduší. Philips pak daroval 10 školkám, ve kterých byly výsledky měření nejhorší, čističky vzduchu. 

„Projekt Čistá školka a spolupráce se společností Dustee a neziskovou organizací Čisté nebe nás nadchl od první chvíle. Jsme rádi, že se na tomto ojedinělém a velmi prospěšném projektu můžeme podílet, protože rádi pomáháme tam, kde je to třeba a kde to má skutečně smysl. Naše čističky tak mohou společně s návrhy konkrétních řešení pomáhat dětem z mateřských školek, které jsou dlouhodobě vystaveny silně znečištěnému ovzduší,“ vysvětluje Marta Kaczmarczyk ze společnosti Philips.

Jsme rádi, že se na tomto ojedinělém a velmi prospěšném projektu můžeme podílet, protože rádi pomáháme tam, kde je to třeba a kde to má skutečně smysl.

Marta Kaczmarczyk

Philips Česká republika s.r.o.

Projekt Čistá školka je primárně o vzdělávání a o ochraně dětí. „Měřili jsme lokální prachové znečištění ve dvaceti školkách na Ostravsku, které mají chuť a nadšení poprat se s problémem, jakým prachové znečištění je. Obzvlášť u malých dětí dokáže polétavý prach negativně ovlivnit jejich kardiovaskulární a plicní systém, navodit astma, snížit délku života a podle některých studií ovlivnit i jejich inteligenci,“ říká Lukáš Smetana ze společnosti Dustee.
 

Iniciátoři projektu původně zvažovali, zda pokrýt všechny školky pouze v jedné městské části Ostravy a získat tak podrobný přehled o kvalitě ovzduší na malé ploše, nebo senzory rozmístit po celém Ostravsku. Nakonec se rozhodli pro druhou variantu a dali možnost zjistit přesné hodnoty co největšímu počtu školek v co největší ploše, tedy nejen v centru Ostravy, ale například i v Havířově, Frýdku-Místku nebo Vratimově.
 

Ve všech 20 školkách se od konce září do začátku listopadu měřily každou minutu hodnoty polétavého prachu, tedy hodnoty PM2,5 a PM10. Výsledky byly alarmující: ve školce MŠ Ostrava – Radvanice, u které bylo zjištěno největší znečištění, dýchaly děti denně ekvivalent 2,8 cigaret a za říjen v ní byly překročeny povolené prachové limity 17krát, zatímco v ostatních školkách průměrně „jen“ 8krát. Česká legislativa povoluje takovýchto dní pouze 35 za rok.

Na základě těchto měření mohli pak iniciátoři projektu navrhnout pro každou školku konkrétní menší i větší opatření – například v jakou hodinu je nejlepší chodit s dětmi ven a větrat nebo jak upravit okolní zeleň. Měření totiž ukázalo, že živé ploty okolo školek nebo jakákoliv zeleň stojící mezi zdrojem znečištění a dětmi funguje jako skvělý přírodní filtr. Pokud ovšem hodnoty prachu vystoupají do extrémů, je potřeba omezit větrání ve školkách, zapnout čističku vzduchu a omezit pobyt venku.
 

Zástupci společnosti Philips společně se zástupci neziskové organizace Čisté nebe a společnosti Dustee pak předali v úterý 20. listopadu deseti školkám s nejhoršími výsledky čističku vzduchu. Konkrétně model Philips AC5659/10, který ze vzduchu v místnosti bezpečně odstraní i částice menší než PM2,5 a kromě toho také alergeny, bakterie, viry, pachy nebo škodlivé plyny.

O společnosti Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) je přední společnost zabývající se technologiemi pro zdraví a zdravotnictví. Zaměřuje se na zlepšování zdraví lidí a dosahování dobrých výsledků napříč celým spektrem péče o zdraví, od zdravého životního stylu a prevence přes diagnostiku, léčbu a následnou domácí péči. Společnost Philips využívá pokročilou technologii a rozsáhlé klinické a spotřebitelské znalosti a poskytuje tak integrovaná řešení. Philips sídlí v Nizozemsku a je lídrem v oblasti diagnostického zobrazování, obrazem řízené terapie, monitorování pacienta, zdravotnické informatiky, osobního zdraví a domácí péče. Společnost Philips vytvořila v roce 2018 tržby ve výši 18,1 miliard EUR, zaměstnává přibližně 78 000 zaměstnanců a pobočky má ve více než 100 zemích. Novinky o společnosti Philips naleznete na webech www.philips.cz/spanek a www.philips.cz/a-w/about/news/home.html.

Číst víceČíst méně

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.