1
Články

Jednoduché recepty pro děti

S prvním rokem života přichází velká úleva - děti už mohou jíst téměř všechno, a to v pevnějším stavu, ale zároveň velká výzva - co mu připravit, aby byl jeho jídelníček pestrý a bohatý na živiny?

 

Na skladbě potravin si dejte záležet, právě se totiž utváří budoucí stravovací návyky. A také seznamujte děti i s procesem přípravy jídla, to je učí dozvědět se všechno o správných ingrediencích a že k vaření je třeba trochu času, pečlivosti a trpělivosti. Děti ale zároveň moc rády pomáhají v kuchyni a často jsou ochotnější ochutnat jídlo, které samy připravují. Snažte se je proto zapojit do přípravy co nejčastěji.

Vaření s dětmi


Dítě můžete při vaření zaměstnat jednoduchými úkoly, například aranžováním jídla na talíř nebo mícháním omáčky. Naučit se smíchat ingredience a počítat je nebo vážit je skvělý způsob, jak u malých dětí rozvíjet fyzickou koordinaci a početní dovednosti; současně se mohou začít učit vařit.

 

Společné vaření se může stát hodnotným časem stráveným spolu, pokud se pokusíte nikam nespěchat. Vždycky ho budou provázet zmatky a chyby, ty ale očekávejte a dítěti nehubujte. Každému se někdy něco nepodaří. Nejdůležitější je, aby si vaše dítě vytvářelo velmi kladný postoj k jídlu, zkuste to s těmito zdravými recepty pro děti.

 

Několik obecných tipů, jak si s dítětem užít společné vaření
 

  • Ukládejte nože a elektrické šlehače mimo dosah malých dětí.
  • Dávejte dítěti jednoduché úkoly, přiměřené jeho věku, snažte se je ale zapojit do co největšího počtu činností.
  • Dovolte dítěti ochutnávat.
  • Popisujte, co právě děláte.
  • Nebojte se chyb, jídlo bude pravděpodobně i tak chutnat dobře.

 

Následující recepty jsou vhodné pro malé děti a batolata už od 1 roku. Recepty pro roční dítě připravíte sami, ale starší děti od 1,5 roku až 2 let už se na přípravě jídla mohou podílet s vámi.

Pizza


Nechat děti, aby si pizzu obložily podle svých představ, je skvělá zábava pro menší skupinu. S trochou představivosti mohou děti vytvářet obličeje nebo jednoduché obrázky. Pizza ale není sama o sobě kompletním jídlem, takže je třeba ji podávat se zeleninou navíc.

 

Ingredience:

  • 2 základy na pizzu, které koupíte ve většině supermarketů,
  • 6 lžic rajčatového pyré nebo rajčatové omáčky,
  • 1 lžíce sušeného oregana,
  • různé druhy zeleniny rozložené na samostatné talíře, např. papriky nakrájené na kostky, cuketa, houby, rajčata nakrájená na plátky, zcezená konzervovaná sladká kukuřice,
  • 45 g šunky nebo vařeného kuřecího masa, na malé kousky,
  • 4 lžíce strouhaného sýra, směs čedaru a parmezánu,
  • 6 - 8 tenkých plátků mozzarelly.
     

Dospělý: Nakrájí zeleninu.

Dítě: Potře základ na pizzu rajčatovým pyré nebo šťávou. Posype oreganem. Naskládá na něj zeleninu a maso podle vlastního výběru. Posype strouhaným sýrem. Poklade plátky mozzarelly.

 

Dospělý: Vloží pizzu do trouby a peče, dokud se na sýru nezačnou tvořit bublinky a nezbarví se lehce dohněda.

Podávejte s tyčinkami z celeru nebo okurky nebo se salátem.

 

Na 2 – 4 porce.

Těstovinový salát


Když obstaráte všechno krájení, vaření a blanšírování, dítě může sesypat všechny ingredience dohromady a promíchat je. Povídejte si přitom o různých barvách. Pokud k salátu přidáte trochu lososa krájeného na malé plátky nebo sekané šunky, poslouží i jako oběd.

 

Ingredience:

  • 330 g těstovinových spirálek nebo jiných tvarů,
  • 1 lžíce oleje,
  • 170 g míchané zeleniny, například brokolice, celeru, mrkve, cukety, okurky, lusků cukrového hrášku, červených a zelených paprik, jarních cibulek, zelených fazolek a cherry rajčátek.

 

Na dresink:

  • 4 lžíce olivového oleje,
  • šťáva z 1 citrónu nebo limetky,
  • 1 lžíce balzamikového octa,
  • 1 lžíce nasekané petrželky,
  • 1 lžíce nasekané bazalky,
  • 45 g strouhaného parmezánu,
  • 1 lžíce jemné hořčice,
  • špetka černého pepře.


Dospělý: Uvede do varu vodu ve velkém hrnci. Přidá 1 lžíci olivového oleje a těstoviny. Sníží plamen, přikryje poličkou a vaří na mírném ohni 10 - 12 minut, dokud nebudou těstoviny správně měkké. Slije, propláchne horkou vodou a nechá zchladnout. Připraví zeleninu: nakrájí na tyčinky mrkev, celer, cuketu a okurku. Okrájí konečky z hrachových lusků.

 

Dítě: Rozláme brokolici na malé růžičky.

 

Dospělý: Nakrájí na tenké plátky červené a zelené papriky, jarní cibulky a zelené fazolky. Veškerou zeleninu, kromě okurky a rajčat, vloží do hrnce s vroucí vodou a na mírném ohni blanšíruje asi 3 minuty. Zcedí. Nechá zchladnout.

 

Dítě: Vloží těstoviny do salátové mísy a poté vmíchá blanšírovanou zeleninu. Vmíchá okurku a cherry rajčátka. Smíchá všechny ingredience na dresink, Dobře promíchá a přelije přes salát. Salát v míse protřese, aby se spojil s dressingem.

 

Doba přípravy receptu: 25 minut.

Na 4 – 6 porcí.

Nadýchaná piškotová kolečka


Jako možnou variantu můžete rozpustit trochu čokolády a nechat dítě, aby v ní namočilo jeden konec každého kolečka. Nechte vychladnout a podávejte s ovocem jako dezert nebo svačinku.

 

Ingredience:

  • 1 velké vejce,
  • 3 rovné lžíce práškového cukru,
  • 4 rovné lžíce mouky,
  • 1 – 2 lžíce moučkového cukru.

 

Dospělý: Předehřeje troubu na 200 °C / plyn stupeň 6. Lehce vymaže 2 plechy na pečení. Spolu s dítětem připraví všechny ingredience.

 

Dítě: Rozklepne vejce (s pomocí dospělého) do misky na šlehání. Odměří cukr a vsype ho do misky.

 

Dospělý a dítě společně: Podrží elektrický šlehač a ušlehají vejce a cukr do husté krémové směsi. Trvá to několik minut a možná budete muset tento krok dokončit bez dítěte.

 

Dítě: Odměří mouku a proseje ji do směsi, vždy polovinu najednou. Opatrně vmíchá pomocí kovové lžíce (musíte dítěti ukázat, jak mouku opatrně vmíchat – jinak než klasicky vařečkou – aby ve směsi zůstal vzduch). Lžící pak tvoří ze směsi kolečka na vymazaný plech. Nechá kolem nich dostatek místa, protože se roztečou.

 

Dospělý: Vloží do trouby a peče 7 – 10 minut, dokud nejsou kolečka nazlátlá a kyprá. Vyjme z trouby. Nechá několik sekund zchladnout a poté pomocí kulatého nože přemístí na mřížku.

 

Dítě: Pomocí malého sítka popráší práškovým cukrem.

 

Kolečka jsou výborná ještě vlažná.

 

Doba přípravy receptu: 10 minut.

Na 10 – 12 piškotových koleček.

Mini poháry s piškoty a krémem


Příprava tohoto tradičního dezertu bude vaše dítě bavit. Použijte jakékoli sezónní měkké ovoce nebo kompotované ovoce ve šťávě.

 

Ingredience:

  • 4 piškoty nebo 2 plátky piškotové rolády,
  • 2 lžíce pomerančové šťávy,
  • 1 zralá broskev, nakrájená na plátky,
  • asi 12 jahod, omytých a zbavených stopek,
  • 150 ml hotového nebo doma připraveného žloutkového krému,
  • 2 lžíce šlehačky – volitelně,
  • cukrové zdobení na posypání – volitelně.

 

Dítě: Do každé ze 2 malých zapékacích mističek vloží 2 piškoty nebo 1 plátek piškotové rolády. Každý kousek pečiva přelije lžící pomerančové šťávy. Poklade plátky broskví a jahodami. Lžící přelije žloutkovým krémem. Ozdobí šlehačkou a posype cukrovým zdobením. 

Smajlíci z rýžových chlebíčků


Velmi jednoduchý a vtipný oběd, který si můžete společně připravit. Na obličejíky použijte další ovoce nebo zeleninu.

 

Ingredience:

  • 1 velký rýžový chlebíček bez příchuti,
  • 2 lžíce smetanového sýra nebo hummusu,
  • 3 rozinky,
  • 1 tenký plátek jablka – ve tvaru pusy,
  • malá jemně strouhaná mrkev.

 

Dospělý: Rozkrojí jablko na čtvrtky, vykrojí jádřinec a odkrojí tenký plátek. Nastrouhá mrkev.

 

Dítě: Namaže rýžový chlebíček smetanovým sýrem nebo hummusem, pomocí rozinek a plátků jablka vytvoří obličej. Ze strouhané mrkve udělá nahoře vlasy nebo dole pod ústy vousy.

 

Podávejte s dalším plátkem jablka nebo se zeleninovými tyčinkami.

 

Doba přípravy: 5 – 10 minut

Na 1 smajlíka.

Jablečné zoubky


Zábavná svačinka, kterou je skvělé udělat společně, když si k vám přijde hrát několik dětí.

 

Ingredience:

  • 1 červené jablko,
  • 3 – 4 lžíce hladkého burákového másla,
  • pufovaná rýže.

 

Dospělý: Nakrájí jablko na plátky a každý z nich osuší papírovou utěrkou (burákové máslo pak bude lépe držet). Na jednu stranu každého plátku jablka potře burákovým máslem. Plátky spojí dohromady a trochu přitlačí k sobě tak, aby na straně se slupkou začalo burákové máslo trochu přetékat. Do burákového másla vtlačí 4 – 5 kousků pufované rýže jako zuby (červená jablečná slupka představuje rty).

 

Doba přípravy tohoto receptu: 10 minut.

Na 5 – 6 kusů.

Omáčka ze sýra cottage se zeleninovými tyčinkami a pečenými lupínky


Senzační jednoduchý recept, který dává dítěti maximální svobodu v přípravě. Dospělý jenom nakrájí ovoce, zbytek už si může dítě vyrobit samo. Vyzkoušejte společně zdravé mlsání.

 

Ingredience:

  • 1 x 250g vanička sýra cottage,
  • 2 jarní cibulky – nasekané,
  • čtvrtka nebo půlka červené papriky – na jemno nasekané,
  • čtvrt lžíce dijonské hořčice,
  • půl lžíce směsi sušených bylinek,
  • míchaná zelenina, jako například celer, mrkev, růžičky brokolice – nakrájené na tyčinky nebo malé kousky.

 

Dospělý: Připraví veškerou zeleninu. Starší dítě s tím již může pod dohledem pomáhat.

 

Dítě: Vloží všechny ingredience do misky, odměří bylinky a hořčici a vše smíchá dohromady.

Podávejte se zeleninovými tyčinkami.

 

Doba přípravy: 10 minut.

Pečené banány s čokoládou


Stačí pouze dvě ingredience a vsadíme se, že je máte právě teď doma. Pojďme se honem společně pustit do této jednoduché pochoutky, která vás bude bavit pro své netradiční servírování.

 

Ingredience:

  • 2 velké banány, i se slupkou,
  • 55 g hořké nebo mléčné čokolády.

 

Dospělý: Odřízne banánům konce, ale neloupe je. Předehřeje troubu na 180 °C / plyn stupeň 4.

 

Dítě: Položí banány na pečící plech na kus alobalu. Rozláme čokoládu na malé kousky.

 

Dospělý: Prořízne banány podélně tak, aby nařízl horní slupku a dužinu banánu, ale ne spodní slupku.

 

Dítě: Vtlačí do zářezu kousky čokolády. Zabalí banány do alobalu, aby vznikl pevně uzavřený balíček.

 

Dospělý: Vloží do trouby a peče 25 minut.

Nechá vychladnout a pak sejme alobal. Banánová slupka bude černá, ale směs dužiny a čokolády lze vydlabat lžičkou.

 

Na 2 – 4 porce

Malinový džem


Děti moc rády trhají vlastní ovoce a pokud si uvaříte trochu džemu z ovoce, které samy sbíraly, budou na to moc pyšné. Džem vyrobený z čerstvého ovoce bude obsahovat spoustu flavonoidů a žádná umělá dochucovadla ani barviva.

 

Ingredience:

  • 1 kg malin, které jste sami trhali,
  • 1 kg cukru.

 

Dítě: Omyje ovoce a rozloží jej na papírovou utěrku, aby oschlo. Vloží maliny do velkého hrnce. Rozmačká maliny pomocí mačkadla na brambory.

 

Dítě: Odváží cukr. Umyje 2 sklenice na džem, osuší je a vloží do trouby, aby se ohřály a pořádně vyschly.

 

Dospělý: Velmi pomalu přivede na mírném ohni rozmačkané maliny k varu. Přidá cukr a vmíchává ho dřevěnou vařečkou, dokud se nerozpustí. Vaří dalších 5 minut. Vařečkou ukápne jednu nebo dvě kapky džemu na talířek a dítě může sledovat, jestli se při chladnutí tvoří na povrchu škraloup a kapka si uchová tvar a nerozteče se po talířku. Pokud se škraloup netvoří, vaří dalších 5 minut a vyzkouší znovu. Když se škraloup tvoří, je čas nalít džem do teplých suchých sklenic. Nechá trochu vychladnout a ještě zatepla uzavře víkem nebo celofánem. Pokud chcete džem skladovat delší dobu, musí být sklenice velmi plná, aby se co nejvíce zabránilo vzniku plísně.

 

Doba přípravy 20 minut.

Na zhruba 2 velké sklenice džemu.

 

Prosím berte na vědomí, že informace poskytnuté v těchto článcích jsou všeobecné rady a neměly by být zaměňovány s radami lékaře. Pokud vy, vaše miminko nebo někdo z vaší rodiny trpíte závažnými nebo dlouhotrvajícími symptomy, nebo potřebujete konkrétní radu od odborníka, tak se prosím obraťte na odbornou lékařskou péči. Philips AVENT není zodpovědný za žádné škody způsobené nakládáním s informacemi poskytnutými na těchto webových stránkách.

Doporučené produkty Philips Avent