S prvním rokem života přichází velká úleva - děti už mohou jíst téměř všechno, a to v pevnějším stavu, ale zároveň velká výzva - co mu připravit, aby byl jeho jídelníček pestrý a bohatý na živiny? Na skladbě potravin si dejte záležet, právě se totiž utváří budoucí stravovací návyky. A také seznamujte děti i s procesem přípravy jídla, to je učí dozvědět se všechno o správných ingrediencích a že k vaření je třeba trochu času, pečlivosti a trpělivosti. Děti ale zároveň moc rády pomáhají v kuchyni a často jsou ochotnější ochutnat jídlo, které samy připravují. Snažte se je proto zapojit do přípravy co nejčastěji.
Společné vaření se může stát hodnotným časem stráveným spolu, pokud se pokusíte nikam nespěchat. Vždycky ho budou provázet zmatky a chyby, ty ale očekávejte a dítěti nehubujte. Každému se někdy něco nepodaří. Nejdůležitější je, aby si vaše dítě vytvářelo velmi kladný postoj k jídlu, zkuste to s těmito zdravými recepty pro děti. Několik obecných tipů, jak si s dítětem užít společné vaření Následující recepty jsou vhodné pro malé děti a batolata už od 1 roku. Recepty pro roční dítě připravíte sami, ale starší děti od 1,5 roku až 2 let už se na přípravě jídla mohou podílet s vámi.
Dítě můžete při vaření zaměstnat jednoduchými úkoly, například aranžováním jídla na talíř nebo mícháním omáčky. Naučit se smíchat ingredience a počítat je nebo vážit je skvělý způsob, jak u malých dětí rozvíjet fyzickou koordinaci a početní dovednosti; současně se mohou začít učit vařit.
Ingredience: Dospělý: Nakrájí zeleninu. Dítě: Potře základ na pizzu rajčatovým pyré nebo šťávou. Posype oreganem. Naskládá na něj zeleninu a maso podle vlastního výběru. Posype strouhaným sýrem. Poklade plátky mozzarelly. Dospělý: Vloží pizzu do trouby a peče, dokud se na sýru nezačnou tvořit bublinky a nezbarví se lehce dohněda. Podávejte s tyčinkami z celeru nebo okurky nebo se salátem. Na 2 – 4 porce.
Nechat děti, aby si pizzu obložily podle svých představ, je skvělá zábava pro menší skupinu. S trochou představivosti mohou děti vytvářet obličeje nebo jednoduché obrázky. Pizza ale není sama o sobě kompletním jídlem, takže je třeba ji podávat se zeleninou navíc.
Ingredience: Na dresink: Dítě: Rozláme brokolici na malé růžičky. Dospělý: Nakrájí na tenké plátky červené a zelené papriky, jarní cibulky a zelené fazolky. Veškerou zeleninu, kromě okurky a rajčat, vloží do hrnce s vroucí vodou a na mírném ohni blanšíruje asi 3 minuty. Zcedí. Nechá zchladnout. Dítě: Vloží těstoviny do salátové mísy a poté vmíchá blanšírovanou zeleninu. Vmíchá okurku a cherry rajčátka. Smíchá všechny ingredience na dresink, Dobře promíchá a přelije přes salát. Salát v míse protřese, aby se spojil s dressingem. Doba přípravy receptu: 25 minut. Na 4 – 6 porcí.
Když obstaráte všechno krájení, vaření a blanšírování, dítě může sesypat všechny ingredience dohromady a promíchat je. Povídejte si přitom o různých barvách. Pokud k salátu přidáte trochu lososa krájeného na malé plátky nebo sekané šunky, poslouží i jako oběd.
Dospělý: Uvede do varu vodu ve velkém hrnci. Přidá 1 lžíci olivového oleje a těstoviny. Sníží plamen, přikryje poličkou a vaří na mírném ohni 10 - 12 minut, dokud nebudou těstoviny správně měkké. Slije, propláchne horkou vodou a nechá zchladnout. Připraví zeleninu: nakrájí na tyčinky mrkev, celer, cuketu a okurku. Okrájí konečky z hrachových lusků.
Ingredience: Dospělý: Předehřeje troubu na 200 °C / plyn stupeň 6. Lehce vymaže 2 plechy na pečení. Spolu s dítětem připraví všechny ingredience. Dítě: Rozklepne vejce (s pomocí dospělého) do misky na šlehání. Odměří cukr a vsype ho do misky. Dospělý a dítě společně: Podrží elektrický šlehač a ušlehají vejce a cukr do husté krémové směsi. Trvá to několik minut a možná budete muset tento krok dokončit bez dítěte. Dítě: Odměří mouku a proseje ji do směsi, vždy polovinu najednou. Opatrně vmíchá pomocí kovové lžíce (musíte dítěti ukázat, jak mouku opatrně vmíchat – jinak než klasicky vařečkou – aby ve směsi zůstal vzduch). Lžící pak tvoří ze směsi kolečka na vymazaný plech. Nechá kolem nich dostatek místa, protože se roztečou. Dospělý: Vloží do trouby a peče 7 – 10 minut, dokud nejsou kolečka nazlátlá a kyprá. Vyjme z trouby. Nechá několik sekund zchladnout a poté pomocí kulatého nože přemístí na mřížku. Dítě: Pomocí malého sítka popráší práškovým cukrem. Kolečka jsou výborná ještě vlažná. Doba přípravy receptu: 10 minut. Na 10 – 12 piškotových koleček.
Jako možnou variantu můžete rozpustit trochu čokolády a nechat dítě, aby v ní namočilo jeden konec každého kolečka. Nechte vychladnout a podávejte s ovocem jako dezert nebo svačinku.
Ingredience: Dítě: Do každé ze 2 malých zapékacích mističek vloží 2 piškoty nebo 1 plátek piškotové rolády. Každý kousek pečiva přelije lžící pomerančové šťávy. Poklade plátky broskví a jahodami. Lžící přelije žloutkovým krémem. Ozdobí šlehačkou a posype cukrovým zdobením.
Příprava tohoto tradičního dezertu bude vaše dítě bavit. Použijte jakékoli sezónní měkké ovoce nebo kompotované ovoce ve šťávě.
Ingredience: Dospělý: Rozkrojí jablko na čtvrtky, vykrojí jádřinec a odkrojí tenký plátek. Nastrouhá mrkev. Dítě: Namaže rýžový chlebíček smetanovým sýrem nebo hummusem, pomocí rozinek a plátků jablka vytvoří obličej. Ze strouhané mrkve udělá nahoře vlasy nebo dole pod ústy vousy. Podávejte s dalším plátkem jablka nebo se zeleninovými tyčinkami. Doba přípravy: 5 – 10 minut Na 1 smajlíka.
Velmi jednoduchý a vtipný oběd, který si můžete společně připravit. Na obličejíky použijte další ovoce nebo zeleninu.
Ingredience: Dospělý: Nakrájí jablko na plátky a každý z nich osuší papírovou utěrkou (burákové máslo pak bude lépe držet). Na jednu stranu každého plátku jablka potře burákovým máslem. Plátky spojí dohromady a trochu přitlačí k sobě tak, aby na straně se slupkou začalo burákové máslo trochu přetékat. Do burákového másla vtlačí 4 – 5 kousků pufované rýže jako zuby (červená jablečná slupka představuje rty). Doba přípravy tohoto receptu: 10 minut. Na 5 – 6 kusů.
Zábavná svačinka, kterou je skvělé udělat společně, když si k vám přijde hrát několik dětí.
Ingredience: Dospělý: Připraví veškerou zeleninu. Starší dítě s tím již může pod dohledem pomáhat. Dítě: Vloží všechny ingredience do misky, odměří bylinky a hořčici a vše smíchá dohromady. Podávejte se zeleninovými tyčinkami. Doba přípravy: 10 minut.
Senzační jednoduchý recept, který dává dítěti maximální svobodu v přípravě. Dospělý jenom nakrájí ovoce, zbytek už si může dítě vyrobit samo. Vyzkoušejte společně zdravé mlsání.
Ingredience: Dospělý: Odřízne banánům konce, ale neloupe je. Předehřeje troubu na 180 °C / plyn stupeň 4. Dítě: Položí banány na pečící plech na kus alobalu. Rozláme čokoládu na malé kousky. Dospělý: Prořízne banány podélně tak, aby nařízl horní slupku a dužinu banánu, ale ne spodní slupku. Dítě: Vtlačí do zářezu kousky čokolády. Zabalí banány do alobalu, aby vznikl pevně uzavřený balíček. Dospělý: Vloží do trouby a peče 25 minut. Nechá vychladnout a pak sejme alobal. Banánová slupka bude černá, ale směs dužiny a čokolády lze vydlabat lžičkou. Na 2 – 4 porce
Stačí pouze dvě ingredience a vsadíme se, že je máte právě teď doma. Pojďme se honem společně pustit do této jednoduché pochoutky, která vás bude bavit pro své netradiční servírování.
Ingredience: Dítě: Omyje ovoce a rozloží jej na papírovou utěrku, aby oschlo. Vloží maliny do velkého hrnce. Rozmačká maliny pomocí mačkadla na brambory. Dítě: Odváží cukr. Umyje 2 sklenice na džem, osuší je a vloží do trouby, aby se ohřály a pořádně vyschly. Dospělý: Velmi pomalu přivede na mírném ohni rozmačkané maliny k varu. Přidá cukr a vmíchává ho dřevěnou vařečkou, dokud se nerozpustí. Vaří dalších 5 minut. Vařečkou ukápne jednu nebo dvě kapky džemu na talířek a dítě může sledovat, jestli se při chladnutí tvoří na povrchu škraloup a kapka si uchová tvar a nerozteče se po talířku. Pokud se škraloup netvoří, vaří dalších 5 minut a vyzkouší znovu. Když se škraloup tvoří, je čas nalít džem do teplých suchých sklenic. Nechá trochu vychladnout a ještě zatepla uzavře víkem nebo celofánem. Pokud chcete džem skladovat delší dobu, musí být sklenice velmi plná, aby se co nejvíce zabránilo vzniku plísně. Doba přípravy 20 minut. Na zhruba 2 velké sklenice džemu.
Děti moc rády trhají vlastní ovoce a pokud si uvaříte trochu džemu z ovoce, které samy sbíraly, budou na to moc pyšné. Džem vyrobený z čerstvého ovoce bude obsahovat spoustu flavonoidů a žádná umělá dochucovadla ani barviva.
Prosím berte na vědomí, že informace poskytnuté v těchto článcích jsou všeobecné rady a neměly by být zaměňovány s radami lékaře. Pokud vy, vaše miminko nebo někdo z vaší rodiny trpíte závažnými nebo dlouhotrvajícími symptomy, nebo potřebujete konkrétní radu od odborníka, tak se prosím obraťte na odbornou lékařskou péči. Philips AVENT není zodpovědný za žádné škody způsobené nakládáním s informacemi poskytnutými na těchto webových stránkách.
Premium
Parní hrnec a mixér 4 v 1
SCF885/01
Misky pro uskladnění čerstvých potravin
SCF876/02
Premium
Rychlý ohřívač lahví
SCF358/00
Advanced
Rychlý ohřívač lahví
SCF355/09
Sterilizátor
SCF293/00
Úložný pohárek na potraviny
SCF721/20
Úložný pohárek na potraviny
SCF639/05
Hrneček s hubičkou
SCF551/03
Hrneček s hubičkou
SCF551/05
Hrneček s tvrdou hubičkou
SCF804/03
Hrnečky s brčkem
SCF798/02
Hrnečky s brčkem
SCF798/01
Hrnečky s brčkem
SCF796/01
You are about to visit a Philips global content page
Continue