Nejsnazší věc na pořízení vousů je období růstu, ty slastné týdny, kdy se neholíte, sledujete a čekáte, až se vousy na bradě prodlouží, zhoustnou a budou plnější. Během této doby máte skvělý pocit ze života a také vás naplňuje hřejivá záře – obzvlášť okolo brady. I s růstem vousů mohou být i problémy. Některé vousy zarůstají a následuje nevyhnutelné svědění, ale jakmile se to poddá, největší problém ze všeho je odstraňování jídla a dalších věcí zachycených na vaší skvělé ozdobě a vousaté radosti. Odborník na vousy doktor Allan Peterkin vám tu poradí, jak udržovat vousy čisté a bez různých zbytků*: Vousy je třeba pravidelně mýt, tak často, jako si myjete vlasy. Na mytí a výživu vousů můžete použít stejné výrobky jako na vlasy na hlavě; mělo by se však jednat spíše o jemné složení, aby se snížilo riziko podráždění a nadměrného vysoušení. Jsou k dispozici výrobky určené speciálně na vousy. Pokud se vyskytne problém s lupy ve vousech, může pomoci normální šampón proti lupům, avšak mírně naředěný. Použijte menší množství šampónu, promasírujte vousy a vytvořte bohatou pěnu. Masírováním pokožky se uvolní nečistoty, odumřelé buňky pokožky a mastnota a pokožka se tonizuje. Vousy důkladně opláchněte a dbejte, aby se vymyly veškeré zbytky pěny. Pokud vousy důkladně neopláchnete, může to vést ke svědění, loupání pokožky a matnému vzhledu. V případě potřeby použijte kondicionér a dobře jej opláchněte. Vousy osušte suchým ručníkem. Jakmile jsou úplně suché, učešte vousy ve směru růstu hřebenem s řídkými zuby. Jemně odstraňte zacuchání a poté energičtěji prokartáčujte velmi kvalitním kartáčem na vlasy s řídkými a pevnými štětinami. Vlhké vousy se napnou a tahají. Česání vlhkých vousů se nedoporučuje. Další způsob, jak udržovat vousy upravené bez každodenních drobečků a zacuchání, je používat přístroj pro úpravu vousů.
*Povolený přetisk z knihy The Bearded Gentleman: The Style Guide to Shaving Face (Vousatý gentleman: průvodce styly holení) od Allana Peterkina a Nicka Burnse (Arsenal Pulp Press)
You are about to visit a Philips global content page
Continue