Tiskové centrum

Říjen 2, 2020

Pokud se COVID-19 šíří prostřednictvím aerosolů, kromě roušek a rozestupů je vhodné také často větrat a čistit vzduch


V rámci hledání dalších preventivních opatření proti šíření koronaviru začali odborníci debatovat o smyslu větrání a čištění vzduchu ve vnitřních prostorech, a to ve spojitosti s otázkou, zda se respirační viry včetně zmíněného SARS-CoV-2 přenášejí spíše prostřednictvím kapének, nebo aerosolů1.


Pokud by se koronavirus přenášel primárně prostřednictvím kapének, které rychle klesají k zemi přibližně 1 až 2 metry od nakažené osoby, bylo by používání roušek a udržování dvoumetrových rozestupů dostatečnou prevencí. Kdyby se ale koronavirus přenášel i prostřednictvím aerosolů, může vydržet ve vzduchu celé hodiny a roušky ani rozestupy nemusejí přinášet dostatečnou ochranu. Detailní informace o tom, jakým způsobem se SARS-CoV-2 přenáší, však zatím známy nejsou.

 

Proto začali někteří odborníci poukazovat na to, že je v rámci prevence šíření koronaviru v uzavřených prostorech vhodné kromě používání roušek a dodržování rozestupů také intenzivněji větrat a čistit vzduch. Do zkoumání vlivu čističek vzduchu na hladiny virů přenášených aerosoly se proto pustila i společnost Philips. Tedy firma, která se v oblasti zdravotnických technologií pyšní dlouholetou tradicí a jejíž tým věnující se problematice čištění vzduchu čítá více než 100 vědců, lékařů a inženýrů. Nejnovější čističky vzduchu Philips pro domácí použití jsou vybavené inteligentním senzorem, který skenuje vzduch v místnosti 1000krát za vteřinu, a čističky následně odstraňují ze vzduchu v místnosti ultrajemné částice, prach, alergeny, škodlivé plyny či bakterie a viry.

 

V současné době probíhá intenzivní klinické testování, zda si čističky Philips skutečně dovedou poradit i se SARS-CoV-2. Již teď ale existuje klinická studie, která potvrzuje, že HEPA filtry používané u čističek Philips dokážou odstranit 99,9 % částic od velikosti 3 nanometrů[1] – tedy menších, než je nejmenší známý virus2. Nezávislý institut rovněž potvrdil, že čističky vzduchu Philips odstraňují 99,9 % virů chřipky (H1N1) do deseti minut po spuštění čističky3.

 

„Stejně jako u virů H1N1 jsme požádali o spolupráci renomovanou laboratoř, která účinnost našich čističek při odstraňování SARS-CoV-2 ze vzduchu v místnosti prověří. Samozřejmě i pokud se účinnost potvrdí, nejsou čističky vzduchu samy o sobě schopné zabránit šíření koronaviru. Fungují pouze ve vnitřním prostředí a odfiltrovávají částice ze vzduchu, nikoliv například z povrchů. Jsme ale přesvědčeni, že by se čističky vzduchu mohly stát součástí širšího plánu ochrany proti koronaviru a že by bylo vhodné je kromě domácností používat například i ve školách, kancelářích, ordinacích a dalších veřejných prostorech,“ uzavírá Paul Karafotas, ředitel společnosti Philips pro střední Evropu. 

 

1 Lidia Morawska, Donald K Milton, It is Time to Address Airborne Transmission of COVID-19, Clinical Infectious Diseases, ciaa939, https://doi.org/10.1093/cid/ciaa939

 

2 IUTA report UN2-170928-T5599900-100.2 - Measurement of the deposition efficiency of FY3433 type filter for 3 nm NaCl particles

 

3 Chen et al, 2020. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. Lancet, 395(10223): 507-513

 

4 Microbial Reduction Rate Test conducted at Airmid Healthgroup Ltd. tested in a 28.5m3 test chamber contaminated with airborne influenza A(H1N1). According to the U.S. EPA, an air purifier by itself does not protect against COVID-19 but can be part of plan to protect yourself and your family.

About Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is a leading health technology company focused on improving people's health and enabling better outcomes across the health continuum from healthy living and prevention, to diagnosis, treatment and home care. Philips leverages advanced technology and deep clinical and consumer insights to deliver integrated solutions. Headquartered in the Netherlands, the company is a leader in diagnostic imaging, image-guided therapy, patient monitoring and health informatics, as well as in consumer health and home care. Philips' health technology portfolio generated 2016 sales of EUR 17.4 billion and employs approximately 70,000 employees with sales and services in more than 100 countries. News about Philips can be found at www.philips.com/newscenter.

Číst víceČíst méně

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.