Tiskové centrum

Kvě 10, 2019

83 % Češek prý doma uklízí častěji než jejich partner. 3 z 5 Čechů ale tvrdí opak

Pohled na to, jak moc se kdo angažuje při úklidu domácnosti, se mezi českými ženami a muži poměrně výrazně liší. Zatímco 83 % žen má pocit, že doma uklízí častěji než jejich partner, 3 z 5 mužů si myslí, že jsou to naopak oni, kdo je v této neoblíbené činnosti aktivnější. 7 z 10 českých žen také přiznalo, že se s partnerem kvůli úklidu klidně pohádá (každá třetí hádka vzniká kvůli nádobí), ovšem čeští muži mají pocit, že se kvůli úklidu s partnerkou nehádají vůbec. Pozitivní je, že 79 % Čechů a 83 % Češek dokáže vyjmenovat své oblíbené a neoblíbené domácí práce. Zjistil to aktuální facebookový průzkum společnosti Philips, který realizovala agentura Bubble.

Muži za svou nejoblíbenější domácí práci označili překvapivě vysávání bytu, zatímco ženy se nejraději věnují zalévání květin. Obě skupiny pak svorně nesnášejí žehlení a umývání nádobí, muži pak ještě navíc utírání prachu a ženy vytírání podlahy. Češky si také myslí, že v žehlení, úklidu koupelny a praní jsou rozhodně lepší než jejich partner, naopak Češi uvedli, že jejich doménou je vynášení odpadků, vysávání a … mytí nádobí.

 

Ženy na otázku, proč nemají rády vysávání, nejčastěji odpovídaly, že se jim všude plete šňůra od vysavače. Odbornice na čistou domácnost a majitelka úklidové firmy OCS Trading Alice Žertová k tomu dodává, že z tohoto důvodu například ženy v USA používají téměř výhradně tyčový vysavač. „Tento typ vysavače jim umožňuje pracovat vzpřímeně a při vysávání se neohýbat. Žijeme v rychlé době, a tak i úklid chceme mít hotový co nejrychleji a s minimální námahou,“ vysvětluje Alice Žertová, vystudovaná lékařka, která absolvovala kurzy na British Institute of Cleaning Science neboli profesní organizaci, která sdružuje úklidové firmy ve Velké Británii a poskytuje jim vzdělávací servis. 

infografikaaa

Podle výzkumu Akademie věd nazvaném Proměny české společnosti z let 2015 a 2016 se ukazuje souvislost mezi odpracovanou neplacenou prací a pohledem na genderové rozdělení rolí. Ženy, které rozhodně nebo spíše souhlasí s tvrzením, že muž má vydělávat peníze a žena se má starat o domácnost, vykonávají v průměru 66 % objemu domácích prací. U žen, které s tímto tvrzením spíše nesouhlasí, je to o 3 % méně.

Alice Žertová však tvrdí, že muži doma často mívají menší nepořádek než ženy. A to z toho důvodu, že nemají rádi velký úklid, a tak se mu snaží vyhnout tak, že nepořádku jednoduše předcházejí. „Muži jsou puntičkáři, velice pečliví, dbají na každý detail. Ženy zase umějí poklidit domácnost tak, aby vypadala esteticky, ale detaily se nezabývají. A mezi tím je samozřejmě široká škála variant,“ popisuje odbornice. Muži podle ní také mají obecně více síly, takže jim nedělají problém namáhavější práce, a rovněž je více baví technologie. „Zatímco ženy používají na pračce jeden nebo dva vyzkoušené programy, muži si s nastavením více vyhrají.“

7 tipů pro snažší úklid podle Alice Žertové:

 

1. Udělejte si plán. Rozvrhněte si postup i časový harmonogram.

 

2. Nejprve odstraňte věci, poté se pusťte do čištění.

 

3. Začněte tím, co uděláte rychle, dobře a uvidíte okamžité výsledky.

 

4. Máte více pater? Postupujte odshora dolů.

 

5. Přesušené prádlo před žehlením navlhčete. Nebo si vezměte na pomoc parní generátor.

 

6. Pořiďte si správné vybavení a čisticí prostředky. 

 

7. Před vytíráním pečlivě vyluxujte. Oboje najednou zvládne tyčový bezdrátový vysavač

 

Více zjistíte na https://www.philips.cz/c-e/products/moderni-domacnosti

 

Témata

Kontakty 

Fotografie ke stažení

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Optimálních možností prohlížení našich stránek dosáhnete v nejnovější verzi prohlížečů Microsoft Edge, Google Chrome nebo Firefox.