Spotřebitelé

Proces přípravy kávy

Druhy kávových zrn

Stejně jako u vína závisí výběr správného kávového zrna na vaší chuťové škále. Je to dáno tím, že kávová zrna mají rozdílné chuťové vlastnosti podle toho, ve které části světa vyrostla.

 

Nadmořská výška, teplota, půda a také úroda hrají rovněž svou roli. Pražením kávových zrn vznikají navíc další chuťové nuance a vlastnosti.

 

Pokud jde o kávu, kterou máte v šálku, stačí umět rozlišit pouze dva druhy kávových zrn: Arabica a Robusta.

Káva Arabica

 

Zrna kávy Arabica, nazývané také šampaňské mezi kávami, mají úžasně bohaté aroma a dávají chuť, která je současně jemná i hluboká.

Káva Robusta

 

Robusta je kofeinová královna mezi kávami. Její zrna obsahují zhruba dvojnásobek tohoto stimulantu než zrna kávy Arabica. Má proto silnou, lehce nahořklou chuť.

Káva Kopi Luwak

 

Pokud si chcete dopřát neobvyklý gurmánský zážitek, vyzkoušejte tato vysoce ceněná kávová zrna, která se získávají z trusu indonéské cibetky. Toto zvíře podobné mangustě hoduje na plodech kávovníku a zrna poté vyloučí. Proces trávení, kterým plody procházejí, propůjčuje kávovým zrnům jejich charakteristickou chuť.

Aroma kávových zrn

Čerstvě mletá káva
 

To, že milujeme vůni čerstvě mleté kávy, má svůj důvod. Je jím to, že každé zrno obsahuje přibližně 800 různých prchavých aromat a chutí. Jen pomyslete: koření, bylinky, ořechy, zelenina, květiny a ovoce.

 

Umění přípravy kávy spočívá v extrakci pokladu, který se skrývá v každém zrnku. Když se zrna umelou, může z nich voda vyloučit více rozpustných látek. Ty jsou zodpovědné za chuť a aroma nápoje, který končí v šálku.

Šálek kávy
 

Pravidlo 15 minut

Po 15 minutách ztrácí mletá káva asi 60 % své vůně.

 

Proto vám doporučujeme:

  • Skladujte kávová zrna mimo dosah vzduchu, světla i vlhkosti.
  • Spotřebujte je během 6–8 týdnů po upražení.
  • Kávu vždy melte přímo před přípravou.

Jakou značku kávovarů a espresovačů si vyberete?

Klikněte na logo značky a zjistěte více