Spotřebitelé

Káva

 

110 ml filtrované kávy

 

Jedná se o dlouhou kávu připravenou přelitím horké vody přes mletou kávu v kávovém filtru. Dá se připravit ručně nebo pomocí kávovaru na překapávanou kávu. Protože se nepřipravuje při vysokém tlaku, nemá na povrchu vrstvu cremy, má však chuť více zaokrouhlenou než espresso.

 

V Německu se tradiční filtrovaná káva servíruje v šálcích o objemu 125 ml, zatímco šálek na kávu obvyklý v USA pojme asi 250 ml (zhruba 9 uncí). Mléko je volitelné a obvykle se přidává jen tak, nikoli napěněné. Cukr nebo sladidlo si každý dopřeje podle chuti, přičemž nejsladší kávu pijí Brazilci. Nejnovějším trendem je přidat do překapávané filtrované kávy trochu másla z mléka krav krmených trávou, které přispívá k vyvážení stravy a energetických hladin.

 

Filtrovaná káva zaznamenala v nedávné době návrat a v Evropě je stále více v módě. Někdy se také připravuje studená nebo ve stylu slow coffee. Slow coffee se připravuje stejným způsobem, ale kávový filtr je mnohem méně propustný, takže výsledná filtrovaná káva je velmi jemná.

 

Množství kofeinu ve filtrované kávě závisí na mnoha faktorech: době vaření, teplotě vody, době čekání, hrubosti mletí kávy, délce pražení, kvalitě kávových zrn a jejich typu. V průměru je možné říci, že filtrovaná káva obsahuje na jeden mililitr méně kofeinu než espresso. Protože je však průměrný šálek filtrované kávy mnohem větší, na jednu porci spotřebujete přibližně 90 mg kofeinu – v porovnání se 40 mg u průměrného espressa. Proto má filtrovaná káva na šálek více kofeinu než espresso.

 

Vyhledat přístroje na přípravu kávy