Spotřebitelé

Různé druhy kávy

Káva
Espresso lungo
Latte macchiato
Ristretto
Caffè crema
Flat White
Espresso
Espresso macchiato
Caffè americano
Espresso intenso
Cappuccino
Caffè latte

Často kladené dotazy

 

Obecné informace

Co je espresso?

Porce silné černé kávy bohaté chuti připravené metodou, při které kávovar poháněný pumpou prožene horkou vodu přes jemně mletou kávu za vysokého tlaku (9 barů). Pochází z latinského slova „expressus“, které znamená „vymačkaný“ nebo „vylisovaný“. Pro přípravu espressa se používají automatické nebo manuální espresovače.

 

Přístroje na přípravu espressa

Co je cappuccino?

Porce espressa s ohřátým mlékem a velkou čepicí z napěněného mléka, která se navrší nahoru, aby káva zůstala teplá. Poměr espressa vůči ohřátému a napěněnému mléku je typicky 1/3 espressa, 1/3 ohřátého mléka a 1/3 napěněného mléka.

 

V Itálii je pití cappuccina po desáté hodině dopolední něčím, co se opravdu nedělá. Panuje tu přesvědčení, že tato ikonická káva je požehnáním pro vaše zažívání. Ale pouze v případě, že se pije v čase snídaně.

 

Přístroje na přípravu cappuccina

Jaký je rozdíl mezi filtrovanou kávou a espressem?

Filtrovaná káva a espresso se připravují rozdílnými způsoby, a proto vyžadují také kávová zrna různého typu. Filtrovaná káva se obvykle připravuje ze zrn typu Arabica v kávovaru na překapávanou kávu. Naproti tomu espresso se připravuje v espresovači ze směsi obou typů kávy: asi 60–70 % zrn typu Arabica a 30–40 % zrn typu Robusta. Pokud jde o pražení, filtrovaná káva se praží na mírný nebo střední stupeň, aby se zvýraznila chuť a vytvořilo jemné aroma. Zato espresso se praží intenzivně do tmavého odstínu, aby vynikly tóny pečené čokolády a snížila se kyselost.

 

Zobrazit všechny kávovary a espresovače

Dovednosti baristy
Jak ručně napěnit mléko
Jak připravit dokonalé espresso

U dokonalé porce espressa by se doba extrakce měla pohybovat mezi 20–30 sekundami a manuální tlak by měl být nastaven na hodnotu 9 barů. Díky tomu se extrahují žádoucí látky tvořící chuť kávy a emulgují se tuky, ze kterých se vytváří crema. Pro co nejčistší chuť použijte vždy čistou vodu.

 

Přístroje na přípravu espressa

Jak vytvořit latte art
Medvídek
Obličeje
List
Květina
Jak vytvořit cioko art
Kávové speciality
Jak připravit French accent?
  • Káva se špetkou Francie.

    INGREDIENCE
    • 1 espresso
    • 5 ml koňaku Frapin
    • 2 mg vanilky
    • 1 mg skořice
    • Zrnková káva Blue Mountain

    • Připravte espresso.
    • Přidejte koňak, vanilku a skořici.
    • Promíchejte. Dobrou chuť!

    TIP! Jamajská káva Blue Mountain je pro tento znamenitý nápoj ideální volbou.
 
Jak připravit Anne Bonny?

Koktejl pojmenovaný po slavné pirátce z 18. století, který zahřeje vaše okoralé srdce.

 

INGREDIENCE

• 1 espresso

• 3 cl rumu Vieux

• 2 cl likéru Galliano

• 1 lžička třtinového cukru

• 2 cl čerstvé smetany

 

• Všechny ingredience (kromě smetany) smíchejte ve sklenici.

• Smetanu pomalu nalévejte přes zadní stranu nahřáté lžíce – opřené o jednu stěnu sklenice – tak, aby

zůstala nahoře.

• Možná budete muset trochu trénovat, aby vám smetana zůstala hezky na povrchu.

 

TIP! Dodejte nápoji ještě větší šmrnc použitím extra starého rumu AOC Agricole z Martiniku, který se vyrábí z čisté šťávy z cukrové třtiny.

 

Přístroje na přípravu espressa

Jak připravit Cappuccino Viennese?

Místní specialita z Alp s kopcem šlehačky, který vám připomene majestátní Dolomity.

INGREDIENCE
• 1 espresso
• 2 1/2 cl čerstvé smetany
• 1/2 lžičky cukru
• kakaový prášek

• Smetanu jemně šlehejte, až zhoustne.
• Přidejte cukr a opatrně šlehačku promíchejte směrem odshora ke dnu
• Smetanu nalijte do šálku a přidejte espresso.
• Nahoře posypejte kakaovým práškem.

TIP! Dokonalou volbou pro tento nápoj je kvalitní Arabica ze střední Ameriky, jednodruhová nebo směs.

 

Přístroje na přípravu espressa

Jakou značku kávovarů a espresovačů si vyberete?

Klikněte na logo značky a zjistěte více