Philips Jizerský festival světla

Víme, jak bydlí světlo…

duben 1, 2010

Společnost Philips přivezla v březnu 2010 unikátní koncept svátku světla, který lze již roky vidět v Lyonu nebo nově také v polské Jelení Hoře, do České republiky. Philips Česká republika byl v období 18.3.-20.3. hlavním partnerem prvního ročníku Jizerského festivalu světla v Jablonci nad Nisou.

„Na tři noci jsme hlavně pomocí našich LED svítidel osvětlili téměř desítku budov v centru Jablonce – městský či finanční úřad, kostel, budovu Eurocentra Jablonec nad Nisou a další,“ říká Hynek Bartík, manažer pro koncové zákazníky Philips Česká republika. Obyvatelé, turisté i hosté společnosti Philips měli šanci vidět tyto budovy doslova v novém světle. Na instalace bylo použito 100 svítidel, jejichž celkový příkon byl 4 607 W,“ dodává Hynek Bartík.

Koncepty osvětlení byly rozmanité. Například kostel byl osvětlen zvenku světlomety  bílou barvou s barevnými detaily vitrážových oken vytvořenými LED svítidly s fialovou (liturgická barva velikonočního období) a modrou barvou. Budova redakce Jabloneckého deníku byla nasvětlena jako hra studené a teplé bílé, podobně jako Dům nábytku Švarc, kde se střídaly tóny jantarové, studené bílé a také zvýraznění dvou oken zelenou barvou, kterou by zřejmě málokdo čekal.

Velmi zajímavý byl koncept osvětlení městského úřadu, kdy se nám podařilo denní vzhled dominantního průčelí, jež je tvořeno béžovou omítkou po stranách a sloupy ze světlého kamene uprostřed, přenést i do nočního osvětlení. Věž radnice jsme pak „omývali“ světlomety s dynamicky se měnícími barvami. To, že se ve městě něco děje symbolizovalo jantarové prosvětlení ochozu věže, kde „svolávalo“ lidi z celého okolí.

V rámci Jizerského festivalu světla Philips uspořádal také konferenci Moderní venkovní osvětlenína kterou byli pozváni zastupitelé obcí Libereckého kraje, architekti, projektanti i společnosti spolupracující s Philips v oblasti nejen venkovního osvětlení. První blok byl věnován veřejnému osvětlení, druhý pak především architektům a jejich pohledu na využití venkovního osvětlení. Konference se zúčastnilo 60 hostů. Ti si vyslechli šest velmi zajímavých přednášek.

Vrcholem Jizerského festivalu světla pak byla první Show světel na jabloneckém Mírovém náměstí v pátek večer. Na unikátní program, koncipovaný jako oslava světla se přišlo podívat naprosto zaplněné náměstí – odhadem přes 4 000 lidí. Odměnou jim bylo vystoupení kapely Charlie Straight, skvělá laserová show a představení tanečníků s ohněm. Každý návštěvník náměstí pak mohl vypustit létající přání – ohňové lampiony, které ozářily jarní jabloneckou oblohu.

Z ohlasů návštěvníků festivalu, konference i celorepublikových médií je jasné, že festival byl opravdu jedinečnou událostí nejen pro liberecký kraj. Věříme proto, že se tato událost stane skvělou tradicí.

Pro více informací kontaktujte:

Dagmar Krausová
Fleishman-Hillard