Káva během vaší dovolené…

červen 27, 2014

Praha, Česká republika – Období prázdnin a letních dovolených je před námi. Možná jste se rozhodli relaxovat v Čechách, možná plánujete dny volna strávit v zahraničí u moře. Ať už jste se rozhodli jakkoliv, určitě se během volných dní nebudete chtít vzdát svého oblíbeného šálku kávy. Co byste měli o kávě vědět, abyste nebyli na vašich cestách překvapeni?


Pokud v rámci své dovolené zůstanete na území České republiky nebo si zajdete do sousedního Slovenska, asi vás v místních kavárnách jen tak něco nepřekvapí a stejně tomu tak bude i u známých a přátel, které třeba během své dovolené plánujete navštívit. I přesto chceme upozornit na jeden z českých kávových nešvarů, který je stále velmi rozšířen. Ano, máme na mysli italsky znějící kávu „piccolo“.


„Na piccolo zapomeňte. Piccolo prostě znamená "malé", ale jako označení pro kávu je českou raritou a ačkoliv zní světově, v zahraničí by jen tápali, co že to chcete. Pokud jste tedy fanouškem malých, krátkých a intenzivních kávových prožitků, objednávejte si espresso, případně ještě menší ristretto,“ komentuje barista Daniel Kolský, zakladatel pražské Coffee embassy a dodává: „U nás je stále nejoblíbenější variantou espressa tzv. espresso lungo, neboli delší espresso, kdy je klasické espresso dolité horkou vodou.“


Jaké kávové speciality si nenechat ujít v zahraničí?
Itálie
Stěží byste našli Itala, který by kávě neholdoval. Škála různých káv je v Itálii velmi široká, a právě proto byste si měli dát pozor, jaký druh si kdy objednáte. Italové pijí kávu zásadně až po jídle, nikoliv s jídlem. Výjimkou je snídaně, kdy si dopřávají cappuccino s koláčkem. Pouze náhodný a neznalý turista by si objednal cappuccino po obědě nebo před večeří. Typická italská káva je hodně silná a ‘krátká’. Platí přímá úměrnost - čím méně černé tekutiny, tím větší požitek. Takto připravené ristretto neboli silné krátké espresso si Italové vychutnávají většinou po jídle. Během dne se můžete osvěžit klasickým espressem nebo v letních vedrech ledovou kávou.


Řecko
V klasických řeckých kafetériích mimo hotelové komplexy přistupují Řekové k přípravě kávy jinak, než jsme u nás zvyklí. Kávu připravují zásadně v džezvě a postup se v různých oblastech Řecka může lišit. Řekové, stejně jako ostatní národy, rozlišují několik základních druhů kávy, kdy zásadní rozdíl je zejména v jejím oslazení, kdy ‘sketo kafe‘ je místní pojmenování neslazené kávy a ‘glyko kafe‘ je káva slazená. Místní totiž ještě donedávna holdovali tomu, že káva má být hodně sladká. A když říkáme hodně, tak myslíme skutečně hodně. Pokud váháte, můžete vsadit na jistotu a objednat si ledovou kávu Frapé, v jejíž přípravě jsou Řekové mistry.


Chorvatsko
V Chorvatsku je zvykem kávu popíjet během celého dne - koneckonců, co lepšího dělat ve volném čase, když tak krásně svítí slunce a náměstí středověkých měst přímo přetékají kavárnami? Mezi běžné kávy patří espresso, téměř vždy skvělé a podávané se sklenicí vody, přesně jak to má být. Výraz pro espresso se poněkud liší podle toho, kde se v Chorvatsku pohybujete. Na pobřeží a na ostrovech (se silnějšími italskými vazbami) se mu obvykle říká espresso, zatímco ve zbytku země je to kava obična („běžná káva“).


Turecko
Ač se to zdá k nevíře, nejoblíbenějším tureckým nápojem není káva, ale čaj. Velmi rozšířeným je černý čaj "Rize", který se pije horký a slazený z malých skleniček. Českého "turka" byste v Turecku hledali marně. Káva se pije vařená v džezvě, často doplněna karamelizovaným cukrem, skořicí nebo kardamonem.


Pije se ve Skandinávii káva?
Pokud je u nás zima, velké procento lidí zvolí pro zahřátí čaj. Jak je to tedy s pitím kávy na severu ve Skandinávii? Možná budete překvapeni, ale Finsko si na světě v konzumaci kávy drží první příčku. Finští konzumenti jsou velice nároční na kvalitu a rozpustná káva činí pouhé procento z celkové spotřeby. Místní pražírny dovážejí výhradně arabiku z Kolumbie, Brazílie, Kostariky, Guatemaly, Nikaraguy a Mexika. Také Norové, Švédové a Dánové jsou velkými konzumenty kávy a každý z těchto národů má svou vlastní metodu její přípravy.


A jak si kvalitní espresso nebo cappuccino připravit snadno doma? Základem je správná volba domácího kávovaru. Možná nevíte, že první plně automatický kávovar na světě vznikl v roce 1985 a nesl značku Saeco. Saeco je značka s italskými kořeny, pro kterou je káva skutečnou vášní a posláním. Už téměř 30 let se věnuje navrhování a zdokonalování inovativních přístrojů, které Vám pokaždé připraví dokonalou kávu. Díky unikátním patentovaným technologiím nabízejí bohatší a individuálnější způsob přípravy kávy. Řeknete sbohem chuti spálené kávy – jediné 100% keramické mlýnky na trhu se nikdy nepřehřívají, mají dlouhou životnost, zcela tichý chod a můžete je snadno nastavit na různou jemnost mletí. Jste milovníkem mléčných specialit? Dvoukomorová karafa spaří mléko hned dvakrát, díky čemu je pěna hustší a jemnější. Rádi experimentujete? Jedním cvaknutím vyměníte bez čekání celý zásobník na kávová zrna a během vteřiny tak změníte chuť své kávy. Chvilka pro dokonalý šálek kávy začíná se Saeco. Více na www.saeco-espresso.cz.

Pro více informací kontaktujte:

Pavla Pokorná
Consultant
FleishmanHillard
Tel.: 777 228 276
e-mail: pokorna@fleishman.com

.

O společnosti Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHI) je společnost zaměřující se na zlepšování kvality života pomocí včasných inovací v oblastech zdravotní péče, životního stylu a osvětlovací techniky. S centrálou v Holandsku, zaměstnává Philips přibližně 115 000 zaměstnanců ve více než 100 zemích světa. S obratem 23,3 miliard EUR v roce 2013 je Philips vedoucí firmou v oblastech léčby srdečních onemocnění, akutní a domácí péče, energeticky úsporného osvětlení, domácích spotřebičů a výrobků souvisejících s péčí o tělo a ústní hygienou. Novinky týkající se společnosti Philips najdete na internetové stránce www.philips.com/newscenter.

.